Heller Ágnes 90

90 éves Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdései. A Budapesti Iskola egyik jelentős személyisége. 1986-tól 25 éven át tanított New Yorkban a New School for Social Research egyetemen.

Boldog 90. születésnapot, Heller Ágnes!

Heller Ágnest 90. születésnapja alkalmából kereste fel a Klubrádió, hogy a nemzetközi hírű filozófusnővel hosszú és tartalmas életéről, illetve – többek között – a jelenkori Magyarország és Európa állapotáról beszélgessenek. Műsorvezető: Kelen Károly és Rab László. Kép: MTI/Bruzák Noémi • Forrás: Klubrádió

Heller Ágnes életút interjú

Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője beszél életútjáról a filozófussal. Mit jelentett neki Marx? Hogyan emlékszik Lukács Györgyre? Mit gondol róluk a mai világból visszanézve? Vannak-e a mai kapitalizmusban osztályok? Egyáltalán igazságos rendszer-e a kapitalizmus? Ezekre a kérdésekre keresnek közösen válaszokat. (2018)

Mesterkurzus • Heller Ágnes – Hova tűnt a nyugalom (2012)

https://youtu.be/28ZuxCvOGIU

Az idegen. Heller Ágnes filozófus előadása az Eleven Európa szabadegyetemen.

Heller Ágnes, Gábor György: Ki volt Jézus?

Heller Ágnes és Gábor György előadása a 16. Spinoza Zsidó Fesztiválon • Miért osztja meg az embereket immár kétezer éve az a kérdés, hogy „Kicsoda Jézus”? Miben különbözik Jézus más vallási vezetőktől? Buddha, Mohamed vagy Konfuciusz neve miért nem osztja meg az embereket ennyire? Mit jelent Jézus a keresztényeknek és mit jelent a zsidóknak? Jézus vajon Istennek tartotta magát? Ha igen, vajon miért épp a zsidó néphez fordult? • Videó: Spinoza Színház

A gonoszság elméletei

A filozófus a Professzor Paprika 2018. október 7-i adásában beszélt a következő tanulmány kapcsán: Elmélkedések Arendtről, a gonosztevőről és a gonoszról.

__________

Kapcsolódó:

Heller Ágnes: A zsarnokok mindig elbuknak

További hasonló témájú videók