Elhunyt Dušan Mitana

72 éves korában meghalt Dušan Mitana szlovák író, forgatókönyvíró és dramaturg.

Munkáscsaládban született, iskoláit Morvamogyoródon és Vágújhelyen végezte, utóbbi helyen 1964-ben érettségizett. Munkásként kezdett dolgozni, de nemsokára (1965) a pozsonyi Comenius Egyetemre került, a filozófiai karon újságírást hallgatott. 1967-ben e tanulmányait megszakította, a Mladá tvorba szerkesztőségébe került. 1967 és 1972 közt újból hallgató, de ekkor film- és televíziós dramaturgiát tanult a pozsonyi VŠMU-n (Zeneakadémia). 1973-tól 1974-ig a Romboid című folyóiratnál volt szerkesztő, 1975-től az irodalmi alkotásnak szentelte magát. 

Első irodalmi alkotásait a Mladá tvorba, majd hamarosan a Slovenské pohľady és a Romboid című folyóiratok közölték. Könyvvel – egy elbeszélés-gyűjteménnyel – csak 1970-ben debütált. Műveiben az élethelyzetek groteszkségét ábrázolja, egyben az emberi létet mint abszurditást, az életet mint véletlenek és titkok sorozatát. Könnyedén összefonódik nála a racionális a fantasztikussal, a normális a patologikussal, a megszokott a bizarral, ezáltal a mindennapi történésekből is lebilincselő olvasmány lesz, nem egyszer váratlan fordulatokkal és befejeződésekkel.

Legismertebb művei a Psie dni elbeszéléskötet, a Patagónia című novella, a Môj rodný cintorín című emlékirat, illetve a Zjavenia című kötet, amelyet 2005-ben Anasoft Litera díjra jelöltek.

Magyarul A játék vége (fordította Ardamica Ferenc; Madách, 1986), illetve Jelenés (ford. Jakabffy Imre; Gondolat Kiadói Kör, 2016) címmel jelent meg kötete; ezen kívül novellái láttak napvilágot magyar fordításban a hazai irodalmi lapokban.