Elhunyt Doris Day

97 éves korában elhunyt Doris Day, musical- és filmszínésznő, az ’50-es és ’60-as évek egyik legnagyobb hollywoodi sztárja.

1922-ben született Mary Ann Von Kappelhoff néven. 15 éves korától kezdődően énekesnek, majd színésznőnek készült.

Day volt a főszereplője többek között David Butler 1953-as Calamity Jane (Bajkeverő Jane) és Michael Gordon 1956-os Pillow Talk (Párnacsaták) című filmeknek.

Szerepelt többek közt Alfred Hitchcock 1956-os The Man Who Knew Too Much (Az ember aki túl sokat tudott) és Delbert Mann 1962-es That Touch of Mink (Egy kis ravaszság) című filmjeiben is. Előbbiben énekelte a Que Sera, Sera című dalt, ami világhírűvé tette.

A filmvásznakon leggyakrabban Rock Hudson oldalán tűnt fel romantikus komédiákban. Oscar-díjat nem nyert, egyedül a Párnacsatákért kapott egy jelölést.

Doris Day alapítványa, a Doris Day Animal Foundation állatok mentésével foglalkozott. Az alapítvány hétfőn közleményben búcsúzott alapítójától. Azt írták, Day korához képest kitűnő állapotban volt, egészsége csak az elmúlt időszakban romlott hirtelen, miután tüdőgyulladással kezelték. (BBC/444)

Kapcsolódó:

Az ember, aki túl sokat tudott (1956) •  Alfred Hitchcock filmje • Dr. Ben McKenna, felesége, Jo és fiúk, Hank afrikai körutazáson vesznek részt, amikor egy buszon megismerkednek egy titokzatos utassal, akit másnap egy marokkói piacon megölnek. De mielőtt meghalna, Benre bízza titkát, azt, hogy Londonban egy rendkívül fontos személy elleni merényletre készülnek. A gyilkosok, hogy megvásárolják Ben hallgatását, elrabolják a kisfiát…