Beszélgetés Jeszenszky Gézával és Öllös Lászlóval • MEGHÍVÓ

 A Kikötő – Polgári szalon és RÉV – A Magyar Kultúra Háza tisztelettel meghívja az érdeklődőket 2019. május 30-i rendezvényére a komáromi Révbe (Pevnostný rad 142) 18:00 órára.

Vendégek: Jeszenszky Géza történész, politikus, diplomata, külügyminiszter, volt washingtoni-, norvég-és izlandi nagykövet, valamint Öllös László politológus, filozófus, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke.

„Pár nappal vagyunk az európai parlamenti választások után. A szavazói döntés tükrében merre halad Európa és milyen tempóval? Hol tart ma az európai integráció és valóban lesz- e két- vagy többsebességes Európa-program? Milyen kérdések tematizálják majd leginkább a közéletet és van-e mára európai identitás? Jelen állás szerint merre billen a mérleg nyelve: vajon a nemzetállami kooperáció vagy egy nemzetek feletti szervezet jelentheti a jövőt? Közéleti téma a Kikötő májusi rendezvényén.

Házigazda: Bödők Gergely történész, a Clio Intézet munkatársa.

Az esemény látogatóinak felajánlásait (jelképes 1 euró=300 forint), vagy tetszés szerinti adományát ezúttal is jótékony célra ajánljuk fel. Ezúttal az ógyallai református templom tornyának javítását szeretnénk támogatni. Készülünk három kvízkérdéssel is! A leggyorsabb helyes válaszadókat vendégeinkhez kapcsolódó kötettel jutalmazzuk.”

Kapcsolódó:

A Clio Intézet/Clio Institute – Budapest – A „Tanácsköztársaság 100 év után” előadás-sorozatának első vitaestje.

„2019. március közepétől a Budapest Főváros Levéltárában induló előadás-sorozatunkban a magyarországi proletárdiktatúra legfontosabb aspektusait mutatjuk be. E célból a hazai történettudomány korszakkal foglalkozó meghatározó kutatói tartanak összegző, problémacentrikus és értékelő előadásokat.

Az első, bevezető előadás az Osztrák-Magyar Monarchia katonai összeomlását és az azt követő belpolitikai helyzetet járja körül.

Előadó: Révész Tamás (Tamás Révész), történész
(MTA Lendület – Trianon 100)

Opponens: Gali Máté (Matthew Gali), történész
(VERITAS Történetkutató Intézet)

Moderátor: Bödők Gergely, történész (Clio Intézet)

Az est 90 perces, a felépítése a következő: az előadó legfeljebb 40 percben összefoglalja gondolatait, amelyet egy felkért hozzászóló kiegészít 15 percben. Ezt követően a rendezvény moderátora kérdéseket intéz az előadókhoz, majd a közönség soraiból érkeznek kérdések.”

FELHÍVÁS

A Clio estek című előadás-sorozat következő eseményére holnapután (pénteken), május 31-én, 17.00 órától kerül sor a Budapest Fővárosi Levéltár Gárdonyi Albert termében. A téma a Magyarországi Tanácsköztársaság alternatív büntetőpolitikája lesz. Előadók: Lászlófi Viola (Viola Lászlófi), Trádler Henrietta az ELTE BTK történész PhD hallgatói és Nagy Zsófia jogász, történész, hozzászóló Erdős András Patriko (András Patrik Erdős), az ELTE BTK doktorandusza. 

Képünk: A Tanácsköztársaságról szóló előadássorozat első része a Clio Intézet szervezésében Budapesten

További hasonló témájú videók