A fasizmus életben maradt áldozatainak

A II. világháború végére és áldozataira emlékeznek a napokban szerte a világon. Bár az alábbi interjúk 2016-ban készültek, sajnos nem szűnik az aktualitásuk: nemrég járta végig a hír a világot, hogy Szlovákiában mégsem tiltották be a fasiszta pártot. 

A fasiszta őrjöngésről szóló könyv szerzője egy olyan korszakot tárt fel, amely a zabolátlan kegyetlenkedések eluralkodásáért felelős.

Interjú Zoltán Gábor íróval • A II. világháború végnapjaiban játszódó ORGIA című regénye a nyilasok szemszögéből mutatja meg, milyen is az, amikor valaki(k) egy eszme nevében önként, kéjjel öl(nek), nemcsak parancsra. Zoltán Gábor Budapesten született 1960-ban. A városmajori templomban keresztelték. Ahol nem sokkal korábban Kun páter prédikált. A Maros utcában nőtt fel. Ahol a nyilasok tömeggyilkosságokat rendeztek. 2010 után szánta rá magát, hogy lehajoljon az előtte heverő témához. Hogy megismerje a Városmajor múltját. Mindenekelőtt azt, hogy mi, miért és hogyan történt 1944–45 telén.

Forrás: Kalligram Kiadó

A HírTv 2016. november 29-i adásában Alinda vendége Zoltán Gábor író. Egy véres XX. századi történet a Városmajorról – az Orgia című nagy sikerű regény a nyilasok rémtetteiről, de a mához szól.

Kapcsolódó:

A fasiszta politika tízparancsolata – tegnap és ma

Az újfasiszta és neonáci csoportok európai betiltását kéri az Európai Parlament

A fenti cím Kányádi Sándor Pantomim című versének alcíme.