Elhunyt György István rendező

Kilencvennégy éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.Mintegy 200 dokumentum- és tudományos filmet rendezett, legtöbb filmje társadalomtudományi, néprajzi, táncművészeti, képzőművészeti témákkal foglalkozik.

György István 1953-ban diplomázott filmrendezőként a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Több novellát is írt, amelyeket elsősorban a rádióban olvastak fel. Andrej Rubljov ikonfestőről 1972-ben könyvet írt, ami a Képzőművészeti Kiadó gondozásában magyar, lengyel és francia nyelven jelent meg.

_________________

A mi városunk, Miskolc • György István filmje 1981-ből.

Vezetésével – Gerhardt Pál és Markos Miklós rendezővel – 1958-ban hozták létre a Balázs Béla Filmstúdiót. 1960-ban szervezte meg az első hazai filmfesztivált, a rövidfilmek seregszemléjét, amely Miskolc városnak három évtizedig az egyik legfontosabb rendezvénye volt. Ezét megkapta a Miskolc Díszpolgára címet. 

1970-től 1979-ig a Népszerű-tudományos Filmstúdió vezetője volt. 1985 és 1989 között az AICS, a Nemzetközi Tudományos Filmszövetség elnökségének tagja, majd az ismeretterjesztő filmes szekciójának vezetője volt. 2000-től kilenc évig vezette az Uránia Filmműhelyét, majd 2009-től megszűnéséig az ArtMentor Alapítvány alapító tagjaként és vezetőjeként tevékenykedett.

György István pályafutása során 204 rövidfilmet, illetve hosszú ismeretterjesztő és dokumentumfilmet, 4 rövid játékfilmet és 3 játékfilmet készített. Filmjei közül 36 részesült külföldi és magyarországi fesztiválokon elismerésben.

1968-ban Balázs Béla-díjat, 1969-ben SZOT-díjat kapott. Sokirányú tevékenységét 1975-ben Érdemes Művész címmel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrendjével ismerték el. A 37. Filmszemlén életműdíjban részesült 2006-ban.

________________

Egy darab élet. A különös címet az 1970-ben készült/bemutatott dokumentumfilm viseli, amelyet a Mafilm Népszerű Tudományos és Oktatófilm Stúdiója (NTOS) készített, nagyobbrészt Miskolcon. Rendezője György István (a város díszpolgára 2006 óta, valaha a Miskolci Rövidfilmfesztivál igazgatója volt), kérdező riportere pedig Gyenes Antal szociológus. A filmben az 1940-es, 50-es évekből láthatók a szocializmus korszakában bevezető szakaszát jellemző filmhíradós jelenetek, majd a hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji munkástársadalom rajzát igyekszik felvázolni, s ehhez a borsodi megyeszékhelyen készített interjúk szolgálnak eszközül.
 
Az egyik jelenetben például a filmesek a Kilián Gimnázium (mára: Diósgyőri Gimnázium) diákjaival beszélgetnek. A fejezet címe: Tizenhétévesek.