Szabadi Vilmos 60

60 éves Szabadi Vilmos hegedűművész, kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas előadóművész, tanszakvezető egyetemi docens. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából való.

Zenész családba született, kisgyermekkora óta hegedül, ami mindig örömet szerzett számára, mégsem tudta eldönteni, hogy labdarúgó, mérnök vagy színész legyen-e. Miután legjobb pontszámmal vették fel a Bartók Béla Konzervatóriumba, mégiscsak a zenei pályát választja. 1982-ben a Magyar Rádió által rendezett hegedűverseny, 1983-ban a Hubay Jenő Hegedűverseny első díjasa, illetve mindkét versenyen elnyerte a zsűri különdíját is. Diplomát 1983-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerez, melynek 1984-ben már tanára.

Zenepalota (Miskolc) koncert 2016.02.17. Szabadi Vilmos (hegedű), Gulyás Márta (zongora) / Ráadásszám: Sibelius Románc

Tanári állása és szólista karrierje párhuzamosan halad és egészíti ki egymást. Világkarrierje 1988-ban indult: a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók 2. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel, ezt a BBC és a Decca rögzítette, majd a Philips világszerte megjelentette. 1990-ben a londoni Royal Philharmonics Orchestra-, 1992-ben a BBC Philharmonic Zenekarral lép fel. Egyetlen magyar állampolgárként játszott – Msztiszláv Rosztropovics, Plácido Domingo, Kiri Te Kanawa és Jeffray Tate társaságában – Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingham-palotában a teljes Brit Uralkodóház jelenlétében. Azóta is rendszeresen koncertezik és számtalan mesterkurzust ad világszerte. 

Szomszédom Zuglóban – Csernyánszky Judit Szabadi Vilmos hegedűművésszel beszélgetett.

Forrás: Zugló TV