20. Maglódi Szlovák Nap és Pünkösd

2018. május 20-án reggel elindult a 20. Maglódi Szlovák Nap és Pünkösd megünneplésére a menet, melyhez a Keresztúri Szlovák Asszonykórus és a Keresztúr Tánccsoport is csatlakozott.

A Maglódi Művelődés Házából a Pestvidék tájairól meghívott színes népi kavalkád tánccal és énekkel vonult végig a városon. A menet csapásvonalát – Maglód Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának jóvoltából – a Vermes Fúvószenekar tanulói mutatták a táncosoknak, zenéjükkel csalogatva maguk után a tömeget. A tánc az evangélikus templom előtt fejeződött be, ahol a Szentlélek kiáradásának ünnepén szlovák nyelvű szentmisét tartott Gulácsiné Fabulya Hilda, az Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat és a Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség lelkésze, valamint Németh Mihály maglódi lelkész (videó később).

A templom díszítését évek óta a Maglódi Nők Klubja készíti.  Felterjesztették az UNESCO Világörökség listájára is: a Szentlélek kiáradásának ünnepén ugyanis a maglódiak hímzett keszkenőkkel, szalagokkal és terítőkkel feldíszített zöld ágakkal idézik meg a Szentírásban leírt eseményeket, ami egyedülálló a maga nemében.

A misét követve a vendégsereg visszatért a MagHázba, ahol meleg étel és italok várták. Egy beszélgetéssel és jó hangulatban eltöltött ebéd után megkezdődött a műsor, melyet Hajduvári Katalin, a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitott meg és Veres Violetta konferált fel a nagyérdemű közönségnek. Szólót énekelt Hajnal Tóth Barnabás.

Az est hangulatából

A rendezvényre hivatalosak voltak:
Maglódi Nők Klubja
Nagytarcsa
Maglódi Nyugdíjas Klub
Ecseri Nyugdíjas Klub
Pilisszentkereszt
Kerepestarcsa
Budapest Főváros, XVII. kerület Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
Keresztúri Szlovák Asszonykórus
Keresztúr Tánccsoport
Rosička Egyesület

Az egész napos programot a SoundX zenekar koncertje és egy fergeteges táncház zárta.

 

További hasonló témájú videók