Mielőtt elítélnél egy generációt, hallgasd meg az ő véleményüket is!

„Tizenéves fiatalok vagyunk. Mit gondoltok vajon rólunk? Higgyétek el minket is érdekel a világ, de nem biztos, hogy a felnőttek tapasztalatán keresztül szeretnénk megismerni azt, hanem a saját tapasztalatunkon keresztül. Tisztában vagytok azzal például, hogy egy fiatal mire is használja valójában a telefont amikor nyomogatja és evés közben is pittyeg? Tényleg gyakran lógunk a gépen, de vajon ilyenkor kivel és miért tartjuk a kapcsolatot?

Biztos, hogy a mai fiatalok nem olvasnak és nem műveltek? Vagy csak más könyvek kötnek le bennünket, mint gondoljátok? Mi van, ha másképp látjuk a világot, mi van, ha másképp látunk dolgokat és csak elzárkózunk az elől a világ elől, amit ránk erőltetnek?

Mielőtt elítélsz egy egész generációt, hallgass meg minket is!

A XXI. század kulcsszava az együttműködés, de hogy leszünk erre képesek, ha nem ismerünk fel két dolgot: azt, hogy partnernek tekintjük a velünk együtt élőket, és hogy mind mintákat követünk.

Ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyermeked, kezdd vele, ne csak kérdezd, ne csak halld, hanem hallgasd is meg, amit válaszol. Hiszen szavakat és történeteket csak együtt tudunk írni: X-ek Y-ok és Z-k.”

A kidsnews.hu szerkesztőségében 30 eltökélt tizenéves dolgozik azon, hogy cikkeiken keresztül értéket teremtsenek, a Z generáció számára egyfajta hidat képezve a felnőtt és a felnövekvő nemzedék között. Öt fiatal szerkesztő – Papp Júlia, Orbok Réka, Borsodi Eszter, Solymosi Máté és Juhász Gréta – mesél az őket sújtó sztereotípiákról. Az oldal alapítója és ötletgazdája, Braczkó Szilvia pedig róluk beszél, és arról, hogy valóban milyen is tizenévesekkel dolgozni.

Forrás: TEDx Talks • kidsnews.hu | TEDxDanubia