Meghalt Rosamunde Pilcher

A szerző Angliában nőtt fel, de Skóciában élt, de sehol sem ismert viszont annyira, mint Németországban, ahol a ZDF közszolgálati televízió több mint száz regényét filmesítette meg 90 perces feldolgozásokban. A szerző unokái révén mindvégig tartotta a lépést a világgal. Kötetei milliós példányszámban keltek el világszerte.

Rosamunde Pilcher szinte már nyugdíjas volt, amikor 1987-ben áttörést ért el a Kagylókeresők című családregényével. Amúgy 15 éves kora óta írt, és 18 éves volt, amikor megjelent az első elbeszélése. A cornwalli Lelant városkából származó Pilcher tanulmányai után, 1942-ben háborús szolgálatra jelentkezett, rövid ideig a brit külügyminisztériumban dolgozott, majd Indiában. Angliába visszatérve ismerte meg jövendőbeli férjét, Graham Pilchert. A pár 1946-ban házasodott össze és költözött a skóciai Dundeebe, ahol Graham Pilcher családjának textilcége volt. Négy gyerekük született, a férj 2009-ben halt meg.

Rosamunde Pilcher a konyhaasztalnál írta történeteit, amelyek női magazinokban jelentek meg. Írói munkásságáról soha nem beszélt otthon – emlékezett vissza legidősebb lánya. Gyerekeit mindig arra bátorította, hogy azt csinálják, amit igazán akarnak. Az írásra egyiküket sem beszélte rá, Robin nevű fia azonban mégis követte őt ezen a pályán.

Az írónő sikere milliós vagyont biztosított a családnak, szülőföldjét, Cornwallt – ahol legtöbb regénye játszódik – pedig közkedvelt úti céllá tette, persze elsősorban a németek körében. Az Anglia déli részén fekvő grófságba látogató turisták csaknem fele német. A Cornwallba látogató németek száma kétszeresére nőtt az utóbbi húsz évben, és manapság már évente 130 ezer német utazik a tengerpartjáról ismert vidékre.

Cornwallban amúgy Pilcher-túrákat is szerveznek azokra a helyszínekre, ahol a garantáltan happy enddel záruló történetek játszódnak. Az írónő hősei rendszerint nagylelkű, melegszívű emberek, akik lovagolnak, sportautóval vagy terepjárókkal járnak. A regényekben ritkán felbukkanó gonosz alakok viszont alattomosságukról ismerhetők fel azonnal.

Rosamunde Pilcher sokak szerint kikapcsolódást ígér a valós életből – mindegy, hogy mit tartanak munkásságáról az irodalom- vagy a filmkritikusok.

Az írónő egyébként nagy hagyományokat követett a szigetországban, ahol egyik nagy elődje az 1901 és 2000 között élt Barbara Cartland volt.