Heti rövidfilm: Ariadné fonala

Bertóti Attila: Ariadné fonala / Ariande’s Thread • Mi történik, ha borul a papírforma, ha nem az évezredek óta megszokott eredményt hozza a fonál-trükk? A 2009-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál egyik legfrissebb szellemű alkotása, a legjobb rövidfilm díjával kitüntetett Ariadné fonala a jól ismert ókori görög mítoszt meséli újra, háromszor. 

A Bertóti-féle fonál a posztmodern narrációra jellemzően a klasszikustól eltérő történetváltozatokon gombolyodik végig, melyek nem csak befejezéseikben, de műfajaikban is különböznek egymástól.

A 2009-es bukaresti Anim’est animációs filmfesztiválon Bertóti Attila filmje a Balkananimation elnevezésű különdíjban részesült. A zsűri Bertóti Attila filmjét már nem a diákfilm kategóriából, hanem a nemzetközi mezőnyből emelte ki és értékelte a rajzok kifejezőerejéért, a képek intenzitásáért és a vágás ötletességéért.

„A Minótaurosz csontvázakat rugdosva sétál a labirintusban, és hirtelen megbotlik Thészeusz, illetve hát Ariadné fonalában. Követi, és kijut a Napra, a várakozó Ariadné legnagyobb rémületére.

Bertóti Attila kisfilmjét az után küldte át az egyik lélek-közelim, hogy Balázs László művei kapcsán az egyszerű vonalakat dicsértem. Az Ariadné fonala kiforgatja a mítoszt, hiszen abban Thészeusz legyőzi a Minótauroszt. Ez jelentéktelen változtatásnak látszik, puszta gegnek, én azonban úgy gondolom, hogy ahogy Andrei Șerban csodálatos Ványa bácsijában a színészek abból nyerik energiájukat, hogy az első felvonásban nem a színpadon játszanak, hanem a nézőtéren, úgy Bertóti Attila vonalai is ettől, a vég megváltoztatásától másak, mint ha a konvenció mítoszát rajzolta volna meg.

A film attól mai, hogy Ariadné és Thészeusz félelmeit is bemutatja, azt, ahogy a lány és a fiú elképzeli a Minótaurosszal való találkozást: Ariadné képzelgésében a bika váratlanul meglepi a fiatal harcost és megöli, Thészeuszéban nagy küzdelmet követően szintén. Archetipikus nő, archetipikus férfi, mondhatnánk, ám a mítosz szereplőinek nincs lelki élete.

Miközben Kevin Macleod zenéje jól teremt feszültséget, a küzdelem és a halál elmarad. Ez is nagyon mai probléma: az egyértelmű befejezés hiánya. Mert jól van, a Minótaurosz kijut a Napra, Ariadné szeme elkerekedik. És Thészeusz? Vele mi lesz? És egyáltalán: mi lesz?

Egyszerűen, szépen, takarékosan, feszülten, talányosan megrajzolni egy 9 perces filmet, mely mégsem ismétlés, mégis a máról szól, nos, ez kétségtelenül művészet. Bertóti Attila animációja bearanyozta a szombatomat.” (Forrás: A jódeménység foka/Demény Péter)

Alkotók

Rendező Bertóti Attila
Forgatókönyvíró Bertóti Attila
Hang Várhegyi Rudolf
Producer Lakatos Róbert, Szántai János
Gyártó Sapientia EMTE, Inforg Stúdió, Argo Audiovizuális Egyesület
Animátor Bertóti Attila
(Visited 483 times, 9 visits today)
%d bloggers like this: