Heti rövidfilm: Ariadné fonala

Bertóti Attila: Ariadné fonala / Ariande’s Thread • Mi történik, ha borul a papírforma, ha nem az évezredek óta megszokott eredményt hozza a fonál-trükk? A 2009-es Kecskeméti Animációs Filmfesztivál egyik legfrissebb szellemű alkotása, a legjobb rövidfilm díjával kitüntetett Ariadné fonala a jól ismert ókori görög mítoszt meséli újra, háromszor. 

A Bertóti-féle fonál a posztmodern narrációra jellemzően a klasszikustól eltérő történetváltozatokon gombolyodik végig, melyek nem csak befejezéseikben, de műfajaikban is különböznek egymástól.

A 2009-es bukaresti Anim’est animációs filmfesztiválon Bertóti Attila filmje a Balkananimation elnevezésű különdíjban részesült. A zsűri Bertóti Attila filmjét már nem a diákfilm kategóriából, hanem a nemzetközi mezőnyből emelte ki és értékelte a rajzok kifejezőerejéért, a képek intenzitásáért és a vágás ötletességéért.

„A Minótaurosz csontvázakat rugdosva sétál a labirintusban, és hirtelen megbotlik Thészeusz, illetve hát Ariadné fonalában. Követi, és kijut a Napra, a várakozó Ariadné legnagyobb rémületére.

Bertóti Attila kisfilmjét az után küldte át az egyik lélek-közelim, hogy Balázs László művei kapcsán az egyszerű vonalakat dicsértem. Az Ariadné fonala kiforgatja a mítoszt, hiszen abban Thészeusz legyőzi a Minótauroszt. Ez jelentéktelen változtatásnak látszik, puszta gegnek, én azonban úgy gondolom, hogy ahogy Andrei Șerban csodálatos Ványa bácsijában a színészek abból nyerik energiájukat, hogy az első felvonásban nem a színpadon játszanak, hanem a nézőtéren, úgy Bertóti Attila vonalai is ettől, a vég megváltoztatásától másak, mint ha a konvenció mítoszát rajzolta volna meg.

A film attól mai, hogy Ariadné és Thészeusz félelmeit is bemutatja, azt, ahogy a lány és a fiú elképzeli a Minótaurosszal való találkozást: Ariadné képzelgésében a bika váratlanul meglepi a fiatal harcost és megöli, Thészeuszéban nagy küzdelmet követően szintén. Archetipikus nő, archetipikus férfi, mondhatnánk, ám a mítosz szereplőinek nincs lelki élete.

Miközben Kevin Macleod zenéje jól teremt feszültséget, a küzdelem és a halál elmarad. Ez is nagyon mai probléma: az egyértelmű befejezés hiánya. Mert jól van, a Minótaurosz kijut a Napra, Ariadné szeme elkerekedik. És Thészeusz? Vele mi lesz? És egyáltalán: mi lesz?

Egyszerűen, szépen, takarékosan, feszülten, talányosan megrajzolni egy 9 perces filmet, mely mégsem ismétlés, mégis a máról szól, nos, ez kétségtelenül művészet. Bertóti Attila animációja bearanyozta a szombatomat.” (Forrás: A jódeménység foka/Demény Péter)

Alkotók

Rendező Bertóti Attila
Forgatókönyvíró Bertóti Attila
Hang Várhegyi Rudolf
Producer Lakatos Róbert, Szántai János
Gyártó Sapientia EMTE, Inforg Stúdió, Argo Audiovizuális Egyesület
Animátor Bertóti Attila