Charles Darwin (1809–1882)

210 éve született Charles Robert Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet egyik kidolgozója és névadója.

Híres gondolkodók: Charles Darwin 

A film eloszlat több, az evolúcióval és Darwin életével kapcsolatos téves hiedelmet, illetve szándékos félremagyarázást, mindezt könnyed és humoros, de nem komolytalan stílusban. A filmből megtudhatjuk, hogy semmi köze az evolúciónak „az erősebb győz” téveszméhez, Darwin ezt egészen máshogy értette. Az is hamis, amire újabban pár egyház hivatkozik, hogy az embert az isten teremtette, „ha az evolúció útján, akkor úgy”; mert az evolúció és a vallás semmilyen szinten nem egyeztethető össze. Annyira nem, hogy hogy pontosan ez az összeegyezetlenség volt az, ami miatt Darwin elvetette magától végleg a vallást.

Megtudhatjuk a filmből azt is, hogy az egyébként meglehetősen hitbuzgó hajóskapitány, Robert FitzRoy, aki a Beagle fedélzetén együtt utazott Darwinnal, nem tudósként hívta Darwint az útra, hanem csak holmi inasnak, hogy legyen kivel beszélgetni az 5 éves utazás alatt. FitzRoy amikor 20 évvel később aztán megtudta, hogy Darwin eme 5 éves utazás során tett felfedezési hatására dolgozta ki az evolúciós elméletét, gyötörni kezdte miatta a bűntudat. Úgy gondolta, hogyha Darwint nem alkalmazta volna, akkor talán megkímélhette volna a világot az evolúciós elmélet „förtelmétől”. A bűntudata miatt fel-alá kezdett rohangálni a bibliával hadonászva, és ezt kiabálta: „Ez az igazság!” Végül Robert FitzRoy teljesen megőrült és elvágta a saját torkát.

Darwin zsenialitása abban rejlett, hogy egészen másképp látta a világot, mind addig mindenki más. Olyannyira, hogy 160 évvel később még mindig találunk korábban hiányzó láncszemeket az elméletéhez. 

  • Dal: The Pursuit Of Power
  • Előadó: Keith Mansfield, APM Music – KPM Music – KPM – Main Series
  • Album: Historical Perspective
  • A YouTube számára engedélyezte: AdRev Masters Admin (a következő lemezkiadó nevében: KPM – Main Series); APM (Publishing), Warner Chappell – 5 zenei jogvédő egyesület
Charles Darwin
Charles Darwin