85 éve halt meg Móra Ferenc

Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus Kiskunfélegyházán született. A család pénzügyi nehézségei miatt óriási nehézségek árán végezte tanulmányait. A budapesti egyetemen szerzett diplomát földrajz és történelem szakon, de csak egy évig dolgozott tanárként a Vas megyei Felsőlövőn.Az ifjúsági irodalom kiemelkedő alakja volt. A párhuzamos muzeológusi karrierje 1904-ben indult el, a szegedi egyesített könyvtár és múzeumban. 1917-ben nyerte el az igazgatói tisztséget, amit 1934-ben bekövetkezett haláláig látott el. Iránta való tiszteletből napjainkban Móra Ferenc nevét viseli ez a múzeum.

Pályáját versírással kezdte (Az aranyszőrű bárány 1902, Szegénysoron 1905). 1905-ben, Pósa Lajossal való megismerkedése után az ifjúsági irodalom felé fordította érdeklődését.

1905-től az Én újságom című lapba írt. 1922-ig több mint 1000 írása jelent meg. Szoros barátság fűzte Juhász Gyulához. A múzeumi évei alatt 104 ásatáson működött közre, és 12 régészeti témájú cikke jelent meg. Tagja volt a Dugonics Társaságnak, a Petőfi Társaságnak, a Szegedi Múzeumbarátok Egyesületének, a Magyar Szabadkőművesek Társaságának, valamint a Kisfaludy Társaságnak. 1934-ben, Szegeden halt meg.

________________

Videó: Móra Ferenc: Gergő juhász kanala • Gergő juhász még a bölcs Mátyás király eszén is túljárt! Az okos juhász furfangjait megismerhetitek, ha meghallgatjátok a mesét.

Előadó: Szabó Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. (Az egyszervolt.hu saját felvétele)

További hasonló témájú videók