Théodore Géricault (1791–1824)

195 éve halt meg Théodore Géricault francia festő, az első romantikus festők egyike. Leghíresebb alkotása a Medúza tutaja, amely a párizsi Louvre-ben van kiállítva. 

A monumentális festmény egy egész falat elfoglal, és a szokatlan kompozíció és részletgazdagság még most is elkápráztatja a látogatót. Amiről többnyire nem tesznek említést a leírások, az az, hogy Géricault megtartotta magának a festményeit. Anatómiai tanulmányait 1824-es halála után saját műtermében találták meg. A műveket a műteremmel együtt áruba bocsátották, amelyek mégis megmaradtak, különböző múzeumokhoz kerültek. 

__________________

A Louvre tavaly látogatórekordot döntött, összesen 10,2 millió ember volt kíváncsi a Louvre-ban őrzött műkincsekre. Nem mellesleg soha nem keresett fel még ennyi ember ennyi idő alatt egyetlen múzeumot sem a világon.

A múzeum által kiadott sajtóközlemény szerint a látogatói csúcs megdöntése több tényezőnek is köszönhető, például hatalmas sikere volt tavaly a Delacroix (1798–1863) című kiállításnak, amely önmagában is rekordszámú embert vonzott a Louvre falai közé. Az sem elhanyagolható szempont, hogy 2018-ban – a terrortámadásoktól való félelmek csillapodása következtében – több turista járt Párizsban, mint két évvel ezelőtt. Mindezek mellett – hangsúlyozza a közlemény – egy videoklip megjelenése is közrejátszott a világ leglátogatottabb múzeumának népszerűsítésében.

Beyoncé és Jay-Z Apes**t című közös száma tavaly júniusban jött ki, klipje pedig az éjszakai Louvre-ban játszódik. A videó a múzeum legnagyobb értékű alkotásait mutatja meg, például Leonardo da Vinci Mona Lisáját, Théodore Géricault a Medúza tutaja című festményét vagy Jacques-Louis David Madame Récamier portréját.

Kép: Horace Vernet: Jean-Louis-André-Théodore Gericault

Kapcsolódó:

Igazi holttestek voltak a Medúza tutaja modelljei