Ribizli tavaszi metszése

Nem terem a piros bogyókat termő ribizlibokrunk? A leggyakoribb oka ennek általában az, hogy rosszul metszettük meg. A piros ribiszkét lehetőleg tél végén vagy kora tavasszal metsszük meg, amikor a növény nedvkeringése még nem indult be.

Sokkal jobb, ha a növényt új életre keltő nedvek a megtartani kívánt gallyakban maradnak, mintha azokban, amelyeket úgyis le fogunk vágni!

A piros ribiszke a korábbi években nőtt ágakon és gallyakon, az úgynevezett termőgallyakon hoz gyümölcsöt. A fiatal, új hajtások a tővesszők, amelyeket a második évtől sorolunk a termőgallyak közé. A termőgallyak a második és harmadik évben bőven teremnek. A 3 évnél idősebb termőgallyak is teremnek még, igaz, ekkor már gyengébben.

Első lépésként tehát az idős gallyakat metsszük le, amelyek már több mint 3-4 éve teremnek. Szinte egészen a talaj szintjéig visszametszhetjük ezeket. Így már csak azok az gallyak maradnak meg, amelyek vagy az elmúlt évben vagy azt megelőzően hoztak gyümölcsöt. A gallyak vastagsága jó irányadó lehet, ugyanúgy, mint a kéreg színe és öregedése.