Milyen lehet csak egyvalamilyennek lenni…

Borbély Alexandra színművész Szlovákiában született, 18 éves kora óta Magyarországon él és dolgozik, így két kultúra elemeit egyesíti játékában. 

2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Katona József Színház tagja.

2017-ben az Európai Filmakadémia (European Film Awards) legjobb színésznőnek járó díját vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. 2018-ban Jászai Mari-díjat kapott kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként. Alexandra a szlovák–magyar kettős identitásáról és az ezzel kapcsolatos megéléseiről mesél a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán. Őszinte előadásában abba avatja be a nézőket, hogy ez a kettősség vajon előny-e vagy hátrány, és erről való döntésünk hogyan befolyásolja életünket, tetteinket.

Az előadás 2018. november 30-án hangzott el.

Ever since Alexandra Borbély was born in a Hungarian village in Slovakia, she has always had two identities from two cultures: both Slovak and Hungarian. In 2017 she won the European Film Award for Best Actress. In her talk, she speaks about finding her true identity. This talk was given on November 30, 2018. Alexandra was born and grew up in a Hungarian village in Slovakia. She studied and now she lives and works in Hungary. She has always had two identities from two cultures: both Slovak and Hungarian. In 2017 she won the European Film Award for Best Actress. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community.

TEDxLibertyBridgeWomen

Forrás: TEDx Talks

Borbély Alexandra

A TED 30 éve indult Kaliforniából egy kis, exkluzív és különleges konferenciaként, de mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés talajává vált. Rengeteg ismert és kevésbé ismert előadó lépett már TED-színpadra, gyakran éppen a tőlük megszokottól teljesen eltérő, gondolatébresztő, provokatív előadásokkal: Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Elizabeth Gilbert, Philippe Starck, Alain de Botton, Isabel Allende, Gordon Brown, David Deutsch vagy Bono, és sok más híres, akár ellentmondásos személy is csatlakozott az előadók és egyúttal a közönség soraihoz.

A TED közönsége jellemzően heterogén háttérből érkezik, nyitott, intelligens, jó szándékú és társadalmilag aktív. A háttérben egy non-profit szervezet áll: legfőbb célja, hogy az Ideas Worth Spreading szellemében, a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, legtartalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodókat és alkotókat. Számukra a TED olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes megtermékenyíteni és gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új megoldásokhoz és projektekhez vezet.

 

 

További hasonló témájú videók