Karel Čapek (1890–1938)

Karel Čapek (1890–1938)Karel Čapek az egyik legnagyobb hatású XX. századi cseh író. Ő használta először a robot szót az 1921-ben megjelent R.U.R. című játékában. A humanizmus szószólója volt a két háború közti irodalomban.

A nagy múltú, gazdag, sokszínű cseh irodalom egyik legjelentékenyebb és leginkább sokoldalú írója volt. Verset alig-alig írt, de biztos kezű verselő lévén bravúrosan tudta fordítani a francia költészet világhatású modernjeit. Talán Swift óta senki se tudta pesszimizmusát olyan humoros cikkekben és regényekben kifejezni, mint Karel Čapek. De a tudományos-fantasztikus irodalom (a sci-fi) divatjának is egyik fontos előkészítője volt.

 

Karel Čapek: Történelmi görbe tükör • hangoskönyv részlet (Arkhimédész halála) Benedek Miklós előadásában

 

 

Čapek, aki a cseh avantgárd egyik kezdeményezője, az 1930-as években a közép-európai antifasiszta szellemi front egyik vezéralakja volt, hazája 1938 szeptemberi szétdarabolását tragédiaként élte meg. Az 1939. márciusi német megszállást nem érte meg, 1938. december 25-én tüdőgyulladás vitte el Prágában. Temetése a haladó erők tüntetésévé vált.

 

Kapcsolódó:

Karla Čapka uštvali před 80 lety k smrti

Karel Čapek történetei