Jégporrá omlanak a Szaturnusz gyűrűi

Szerencsések vagyunk, hogy a Szaturnuszt a gyűrűivel együtt ismerhetjük. Ezek ugyanis gyorsabban omlanak porrá, mintsem a tudósok feltételezték.

A gyűrűk gyors porladására a Voyager 2 űrszonda hívta fel a figyelmet. A NASA legújabb eredményei alapján nyilvánvaló, hogy a bolygó gravitációja felmorzsolja a gyűrűk anyagát, amely jégszilánkokból álló eső formájában hullik a bolygó felszínére.

 

KLIKNITE PRE SPUSTENIE. Umelecké zobrazenie toho, ako sa môžu zmeniť Saturnove prstence o sto miliónov rokov.

A Szaturnusz gyűrűi a bolygó körül keringő gyűrűrendszert alkotnak. Apró, szinte teljesen vízjégből álló részecskék alkotják őket, de nyomokban 

sziklás anyag is fellelhető a bennük. Eredetük vitatott, a NASA friss tanulmánya szerint viszont eltűnőben vannak. A gyűrűeső annyi csapadékot bocsát ki, amennyi fél óra alatt megtöltene egy olimpiai méretű úszómedencét.

Szakértők szerint a teljes gyűrűrendszer 300 millió év alatt eltűnik, és tekintve a bolygó egyenlítőjére hulló anyagmennyiséget, melyet a Cassini űrszonda észlelt, maguknak a gyűrűknek akár kevesebb mint 100 millió évük lehet hátra.

Ez viszonylag rövid idő ahhoz képest, hogy a Szaturnusz kora több mint négy milliárd év. Az apró részecskék, melyek korábban kiegyensúlyozott helyzetben voltak a gravitációnak és saját keringési sebességüknek köszönhetően, a Napból érkező ibolyántúli fény vagy a kis meteoritbombázásokból érkező plazmafelhő hatására elektromosan feltöltődhetnek, ami drámai módon megváltoztatja az egyensúlyt.

A gyűrű részecskéi így belezuhannak a Szaturnusz felső légkörébe, ahol elpárolognak, a víz pedig kémiai reakcióba lép a bolygó ionoszférájával. Ez a reakció megnöveli az elektromosan töltött részecskék, a H3+ ionok élettartamát. A napfény által energizált ionok infravörös fényben ragyognak, a NASA kutatói ezt az infravörös fényt figyelték meg a Keck teleszkóp segítségével.

Szerencsések vagyunk, hogy a Szaturnusz gyűrűrendszere közelében vagyunk, amely úgy tűnik, élettartama közepén jár. A gyűrűi azonban ideiglenesek. Lehetséges, hogy csak lemaradtunk a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz hatalmas gyűrűrendszereiről – ma már csak vékony kis gyűrűjük van – idézi az MTI James O’Donoghue-t, a NASA Goddard Space Flight Center munkatársát.

 

Közzététel: 2018. dec. 17.

 
Illusztrációk:
An artist’s impression of how Saturn may look in the next hundred million years. The innermost rings disappear as they rain onto the planet first, very slowly followed by the outer rings. Credits: NASA/Cassini/James O’Donoghue
A Szaturnusz nagyon gyorsan veszíti el gyűrűit • NASA, ESA and Erich Karkoschka (University of Arizona)
Címkép:  J. DEPASQUALE / HUBBLE / ESA / AFP
 
Illusztráció: J. DEPASQUALE / HUBBLE / ESA / AFP
Illusztráció: J. DEPASQUALE / HUBBLE / ESA / AFP