A madáretetés neked is jó

Az etetési időszak nagyjából november közepétől március végéig tart. Fontos, hogy ha egyszer elkezdted, ne hagyd abba szezon végéig, a madarak ugyanis hamar hozzászoknak a rendszeresen felkínált eleséghez, és sokszor utolsó energiájukat felhasználva látogatják meg az etetőt. Ha aztán üresen találják, az végzetes lehet a számukra. A legfontosabb téli madáreleség a napraforgómag, amibe más apró szemű magvakat, például muhart vagy kölest is keverhetsz. Az állatkereskedésekben vagy a barkácsáruházakban kapható pinty- és hullámospapagáj-magkeverék kitűnően megfelel a célra és ha el akarod kényeztetni a madarakat, a menüt feldobhatod dióval, fekete dióval, mogyoróval, földimogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával is. Fontos: nem sózott, nem pörkölt magvakat szórj ki!

Az állati zsiradékok a téli eleségek másik jelentős csoportját képezik: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú vagy az élelmiszerboltok állateledel-kínálatából könnyen beszerezhető cinkegolyó. A madarak – különösen a vörösbegyek – a lágy sajtot is nagyon kedvelik. 

Gyümölcsöt, különösképpen almát szintén érdemes kihelyezni, minden rovarokat (is) fogyasztó madár – például a cinegék, a barátposzáta, a rigók, az őszapó és a vörösbegy – szívesen csipeget belőle. A szeleteket bokrok és fák ágaira szúrhatod fel. Ezek mellett adhatsz a madaraknak főtt rizst, főtt tésztát és levesben főtt zöldségeket is. Semmiképp ne feledkezz meg az etetés mellett az itatásról sem. Az erre alkalmas edényt, például virágalátétet napi egyszer elegendő feltölteni langyos vízzel. 

Ha ritkább madarakat, például harkályt, fakuszt, ökörszemet vagy baglyot szeretnél odacsalogatni a házhoz, tematikus etetőkertet is kialakíthatsz. Előbbiek számára például a korhadó fák, a kéregrakások, a magas rönkre helyezett itatók a vonzóak. Az ökörszemek sövények közelében kialakított talajetetőknél vendégeskednek szívesen, a baglyok számára pedig egérvárakat, azaz rönkrakásokat, kőrakásokat érdemes kialakítani.

Nagyon hasznos a madaraknak, ha az etetők mellé odúkat is kihelyezel. Többek között a cinegék és a verebek fogják ezt meghálálni: túlélési stratégiájuk szempontjából ugyanis rendkívül fontos a szélvédett, kiegyensúlyozottabb hőmérsékletű éjszakázóhely.

_______________

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

madáretetés

További hasonló témájú videók