Jön a Kiskakas!

November 30-án ismét itt a KISKAKAS, ahol a legfrissebb MOME Anim diplomafilmeket lehet látni. Két válogatást láthat a közönség egy blokkban: az idei mesterszakos diplomafilmek közül hat alkotást, valamint a We Love Budapest és a MOME Anim együttműködéséből született hét kisfilmet, melyek egy-egy budapesti legendát járnak körbe a harmadéves alapszakos hallgatók saját stílusában és (újra)értelmezésében.

Áprilisban mutatták be a 2017-es év MOME Anim mesterszakos diplomafilmjeit és alapszakos évközi kisfilmjeit. 

Buda Flóra Anna Entrópiacímű diplomafilmje egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik és melyet ők éltetnek. De egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Az Entrópia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. 

Buda Flóra Anna: Entrópia

Balogh Fábián Our House című animációjában egy tinédzser fiú a barátaival egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy elhagyatott, szürke épületet a kertvárosban, ahova kíváncsiságuktól fűtve betörnek. A fiú túllépi saját határait, belső késztetésből, valamint a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A bűntudat hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de nem biztos, hogy ehhez elég a tárgyi bizonyítékokat eltűntetni.

Balogh Fábián: Our House

Az emlékek és a jelen síkján felváltva játszódik Ottlik Anna Prímek című filmje, mely egy felnőtt férfi reggelét mutatja be. A jelen képei közé vegyül pár emlék, amelyek a férfi gyerekkorát idézik fel. A két idősíkot egy belső monológ kíséri, amelyben a főszereplő az apjával kapcsolatos emlékeiről, sérelmeiről és viszonyáról beszél. A matematika, azon belül a prímszámok is nagy jelentőséget kapnak, hiszen végigkísérik a férfi életét és szorosan kapcsolódnak az apjához is.

Ottlik Anna: Prímek

Gyulai Panni Broken Things című filmje egy magányos kisgyerek felnövéstörténetét meséli el, aki az otthoni problémák elől, saját belső világába menekül, ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni. A kislány olyan körülmények között éli az életét, ami a körülötte lévő felnőttek számára is elviselhetetlen. Míg nekik ez a rossz helyzet természetes létállapottá válik és nem tesznek ellene semmit, addig a kislány fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket.

Gyulai Panni: Broken Things

Mákó Bori Csend című diplomamunkája egy háromcsatornás kiállított animációs film, műfaját tekintve tájképvideó. A három kivetített kép körbeveszi a befogadót. Különböző helyszínek, éghajlatok, időjárási körülmények és különböző napszakok között ugrál a film, mégis az lehet a befogadó érzése, hogy mindez most történik, egyszerre. A film a világ sokféleségével mutat rá annak egységességére, ahogyan a lemenő nap a világ egy más pontján felkelő nap is egyúttal.

Mákó Bori: Csend

The Act of Breathingcímmel egy animációs táncfilmet készített Hana Yamazaki, melyben a légzés fizikális és emocionális természetét ábrázolja. Ezt a vitális élettani funkciót egy mesterséges, de organikus anyag, a műanyag, valamint az emberi test jeleníti meg. A film alapvetően a táncban megnyilvánuló fizikális létezés és mozgás képi ábrázolására irányul a test átalakulásán keresztül.

Hana Yamazaki: The Act of Breathing

A legfrissebb MOME Anim mesterszakos diplomafilmek mellett látható a We Love Budapest és a MOME Anim együttműködésében készült hét kisfilm, melyek egy-egy budapesti legendát dolgoznak fel az alkotók saját stílusában és (újra)értelmezésében.

Ivády Tamás (Meg akarlak tartani – Ady Endre & a szfinx esete) a híres magyar költőről, Ady Endréről készített filmet, aki az operaházi kőszfinxben felismerni vélte kedvesét, Lédát, és megpróbálta elcsábítani. 

 

 

Molnár Eszter (Tündérek a budai hegyekben) Csillebérc rejtelmeit kutatja a kisfilmjében, melyben a budai hegyekben élő tündérek még ma is előjönnek éjjelente. 

 

 

Szremkó Bettina (A lágymányosi Konstantinápoly) a lágymányoson felépített mini-Konstantinápoly történetének állít emléket, melyet Somossy Károly igazgató uzsorahitelekből építtetett, azonban a rendszeres szúnyogtámadások miatt fél év alatt csődbe ment. 

 

 

Molnár Eszter: Tündérek a budai hegyekben

Halasi Bálint (Hídmester) gyerekrajzokat idéző animációjában a hídmester és a felhő küzdelmét filmesíti meg, mikor az esőzések alkalmával betolja a hidat az alagútba, hogy az oroszlánokat megóvja a víztől. Várady Szilveszter (Madám Zserbó) kisfilmje a Gerbeaud cukrászda pikáns legendáit járja körbe: fiatal fiúk a Gerbeaud cukrászda idős hölgy vendégei társaságát kereshetik titkos jelek segítségével, mely után kellemes időt töltenek el együtt, amit a zserbó nénik nagyvonalúan meghálálnak. Tudisco Júlia és Lydia Reid (Ó, harmatcsepp!) című kisfilmjében Signor Cassanova Budapestre látogat, hogy bájával megolvassza a női szíveket. Bogyó Péter(Anyahegy) a Gellért-hegyi boszorkányok legendáját dolgozza fel, de vajon kik azok a boszorkányok, akikkel a szülők rémisztgetik a gyerekeket?

Halasi Bálint: Hídmester

A KISKAKAS előtt idén is lesz MOME Anim Grafix vásár, mely a hallgatók kiállításokkal, vásárral egybekötött bemutatkozási platformja. A vásáron megtekinthető lesz két diplomamunkaként készült képregény is: Kuizs Lilla Matilda élete című önéletrajzi ihletésű fekete-fehér képregénye, valamint László Márk Szellembohóc (The Boy Who Loved a Ghostclown) című, a horrort és a gyerekmeséket vegyítő képregénye is.

A vásár 17 órakor kezdődik, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az alkotókkal és munkáikkal is, és ahol a BPZines is kint lesz a kiadványaival. Ám már november 28-án, a MOME Anim Grafix Extra estjén a Telepen is bemutatkoznak a MOME Anim hallgatók és kiadványaik további alkotókkal kiegészülve, ahol képregényeket, illusztrációkat és picture bookokat is láthatnak az érdeklődők, melyeket a helyszínen meg is vásárolhatnak.

 

 

További hasonló témájú videók