Jamie Lee Curtis 60

Jamie Lee Curtis 1958-ban született Santa Monicában, a magyar származású Tony Curtis és Janet Leigh színészek gyermekeként. A nagyszülei magyar zsidó bevándorlók voltak; a dédszülei dán származásúak. 

Szociális munkásnak készült, de ezt a tervét félretette, és inkább a színészi karrierjére összpontosított. Az 1978-ban megjelent Halloween című horrorban debütált, Laurie Strode szerepében. A film nagy sikert aratott, illetve akkoriban ezt tartották az egyik legnagyobb bevételt hozó független filmnek is. 

 

Következő szereplése szintén egy horrorfilm volt, a The Fog. A színészi szakmában kezdő Curtist horrorfilmcsillagnak nevezték.

Következő filmje a Prom Nigh volt; Genie díjra jelölték a Legjobb külföldi színésznő kategóriában. A Terror Train c. horrorfilmben kapott főszerepet, később a további Halloween-mozikban is játszott. 1983-ban a Trading Places c. horrorfilmben is alakított, ezzel megszerezte a horrorkirálynő imázst, illetve begyűjtötte a BAFTA díjátadón a Legjobb női mellékszereplőnek járó kitüntetést is.

 

 

1988-ban kipróbálta tehetségét A Fish Called Wanda című vígjátékban. Szerepléséért újra jelölték őt a BAFTA díjra, ezúttal a legjobb főszereplőnek járó díjat zsebelte be. Ezek után már egyre nagyobb sikereket ért el, mivel jelölték a Golden Globe díjra a legjobb női főszereplő kategóriában. 2006 októberében bejelentette, hogy szünetelteti színészi karrierjét, hogy családjának szentelje idejét. 2007-ben újra hallatott magáról a Beverly Hills Chihuahua c. animációs film főszerepében. Három évre rá a You Again vígjátékban szerepelt Kristen Bell és Sigourney Weaver mellett. 2017-ben újra Laurie Strode bőrébe bújt a Halloween-sorozat legújabb filmjében.

 

 


Jamie a Columbo egyik epizódjában kezdte a televíziós szereplését, de élete első főszerepe az Anything but Loveban volt, ami négy évadot élt meg 1989-től 1992-ig. Hannah Millert olyan jól alakította, hogy Golden Globe és People Choice díjra is jelölték érte. 1981-ben a Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story-ban újra megmutatta színészi tehetségét, amivel újra jelölték őt a Golden Globe-ra. Jó pár évre rá a CBS által sugárzott Nicholas’ Gift televíziós drámában való alakításáért jelölték az Emmy díjra.

2012-ben feltűnt az NCIS-ben 5 epizód erejéig, Dr. Samantha Ryant alakította. De nem ez volt az első közös munkája Mark Harmonnal. A 2003-as Freaky Friday című vígjátékban is láthattuk őket egy képernyőn, ahol Jamie a főszereplő anyát alakította.

Jelenleg a nagy sikerű 2015-ben indult Scream Queens című horrorvígjáték-sorozatban alakítja Cathy Munsch dékánt. A Scream Queenst berendelték egy újabb évadra, így 2016-ban is láthattuk a sorozatot, benne Cathy Munschot a tv képernyőjén. 

Jamie Lee Curtis számos gyermekkönyv illusztrációját készítette, ezek a HarperCollins kiadónál jelentek meg:

– When I Was Little: A Four-Year Old’s Memoir of Her Youth (1993)
– Tell Me Again About The Night I was Born (1996)
– Today I Feel Silly, and Other Moods That Make My Day (1998, a New York Times bestseller listáján volt 10 hétig)
– Where Do Balloons Go?: An Uplifting Mystery (2000)
– I’m Gonna Like Me: Letting Off a Little Self-Esteem (2002)
– It’s Hard to Be Five: Learning How to Work My Control Panel (2004)
– Is There Really a Human Race? (2006)
– Big Words for Little People (2008)
– My Friend Jay (2009)
– My Mommy Hung the Moon: A Love Story (2010)