Hatalmas áradás Petra környékén

A szombat reggeli hírek szerint legalább tizenegy halálos áldozatuk van a legújabb jordániai áradásoknak. A heves esőzések miatt négyezer turistának kellett elhagynia az ország déli részén fekvő Petra városát.

A 11 halálos áldozat között két gyerek van, illetve egy búvár, aki mentésben vett részt.

A CNN tudósítása szerint az áradások miatt a sivatagi autópályát is le kellett zárni a térségben. Sokan az autójukat is kénytelenek voltak hátrahagyni, mert nem tudtak továbbhajtani a sárban. A mentőakciók során eddig hatvan embert szállítottak kórházba, a nehezen megközelíthető helyeken drónokkal kutatnak túlélők után.

Rövid időn belül ez a második súlyos, több halálos áldozatot követelő természeti katasztrófa az országban. Október végén tizennyolcan haltak meg a Holt-tenger közelében történt áradás miatt; az áldozatok között több gyerek is volt, a tragédia miatt az ország oktatási és turizmusért felelős minisztere is lemondott.
 

Petra, a  jordániai romváros, a nabateusok 2000 évvel ezelőtt virágzó, ma is lenyűgöző fővárosa mostantól már a Google Street View-n is bejárható.  A virtuális séta mellett informatív leírások is segítik a nézelődőt. Fénykorában a sivatagi város több mint 250 négyzetkilométeren terült el, és 250 000-en lakták. Megmaradt épületei közül ma 800 sírt és száznál is több templomot ismerünk, számos emléke azonban máig felfedezetlen.

 

A Rózsavörös város a becenevét a környező hegyek színeiről kapta. 2007-ben felkerült a világ hét új csodája közé. Jelenleg Petrát 2500 turista keresi fel naponta, és ez a tény komoly problémát okoz a romváros megőrzésében – bár a szíriai és iraki konfliktus miatt az utóbbi években csökken a látogatók száma.

Amikor a turisták megmásszák a kanyargós lépcsőket és megérintik a homokkő falakat, a város egy apró része örökre megsemmisül. A Kincsesház egyes részei csupán 10 év alatt 40 mm-t vékonyodtak. A hatóságok számára a legnagyobb kihívás megtalálni az egyensúlyt a turisztikai élmény és a múlt értékes emlékeinek megőrzése között.

Petra virtuális felfedezése.

 

 

További hasonló témájú videók