Csokonai (1773–1805)

245 éve e napon született Csokonai Vitéz Mihály, a magyar felvilágosodás legnagyobb lírikusa. Tudjátok, aki a csapot kereste volt… De tett egyebet is, példának okáért megírta vala a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon c. vígeposzát.

Ennek kamaraváltozatát adta elő 2013-ban a Duna Menti Tavasz közönségének a Csavar Színház . A főszerepekben Gál Tamás. Zenei közreműködő: Bodonyi András.

 

A vígeposz 1798 telén keletkezhetett, a költő somogyi tartózkodása idején. Erről maga Csokonai tudósít a mű elején található Előbeszédben. A Somogy vármegyei „vidám házaknál” tett baráti látogatások alkalmával állandóan szóba került a „fársáng” rövidsége. A hölgytársaságokban látott „modellek” is sarkallhatták a Dorottya megírására. Előtte magyarul senki sem próbálkozott komikus eposz írásával.

A mű először 1804-ben jelent meg kb. félezer példányban, Nagyváradon. Később 1808-ban és 1817-ben adták ki Bécsben, gyűjteményes kiadványok keretében. Az azóta eltelt évszázadokban több tucat megjelenése ismert.

_______________

A magyar gavallér

 

 

_______________

Csokonai Vitéz Mihály Összes költeményei

_______________

 

Csokonai Vitéz Mihály
Csokonai Vitéz Mihály

 

 

További hasonló témájú videók