Az idei Goncourt-díjat Nicolas Mathieu kapta

Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény, Nicolas Mathieu Leurs enfants apres eux (Utánuk a gyerekeik) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat – jelentették be szerdán Párizsban.

Az Actes Sud kiadó gondozásában megjelent 400 oldalas mű szociális és politikai látlelet Franciaország perifériális keleti részén, az elszegényedő vidék és a nagyvárosok peremén felnövő fiatalokról. A 40 éves szerzőnek ez a második regénye, a könyvkiadónak pedig hat év alatt a negyedik Goncourt-díjjal jutalmazott műve.

 

A kötettel Mitterrand-éra boldog globalizmusának árnyoldalát, a napsütötte tájak mögött megbújó diszkomfortérzetet mutatja be plasztikusan Mathieu.

„Arról a világról akartam mesélni, ahonnan származom. Ez egy irodalmi és politikai kísérlet. Amint arról beszélünk, hogyan élnek az emberek, hogyan szeretnek, politikai tettet hajtunk végre. Természetesen kicsit én is benne vagyok a regényben. Megpróbáltam rekonstruálni a jelen időt, megérteni, hogyan is élünk. Ez a részleteken keresztül történik, a lehető legjobban beillesztve a valóságba” – mondta Mathieu.

Mathieu 35 éves korában, 2014-ben publikálta az első regényét, amelyet számos díjjal tüntettek ki és televíziós sorozat is készült belőle.

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/11/az-idei-goncourt-dijat-nicolas-mathieu-kapta/trackback/

Most itt van: Home // Díjátadó, ESEMÉNY, Irodalom, Könyv, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Az idei Goncourt-díjat Nicolas Mathieu kapta

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma