A hálaadás napja

hálaadás (angolul Thanksgiving vagy Happy Thanksgiving Day) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják.

 

 

A hagyomány szerint a legelső ünnepet 1621-ben tartották. A mai Massachusetts állam területére érkező telepesek első tele nagyon hideg volt, nem volt elég élelmük és rengeteg volt a megbetegedések száma. A következő évben azonban az indiánok megtanították őket a növénytermesztésre és a vadászatra, így elegendő élelmet tudtak teremteni. William Bradford kormányzó hálából ünnepet szervezett, ahová az indiánokat is meghívta.

A Hálaadás hagyományát 1941. november 26-án foglalták törvénybe, ezen a napon nyilvánították hivatalosan is nemzeti ünnepé. A Franklin D. Roosevelt által aláírt jogszabály szerint minden évben november negyedik csütörtökén tartják az egész nemzetre érvényes ünnepnapot. A hálaadást így munkaszüneti nappal és különleges hálaadásnapi vacsorával ünneplik.