Megtalálták a világ legősibb állatát?

Sokáig a szivacsot tartották a világ legősibb állatának, később pedig a bordásmedúzákról állapították meg ugyanezt, utóbbi csoport kifejlődését 525 millió évvel ezelőttre saccolva. Most egy régóta nagy vitákat gerjesztő, 558 millió éves fosszíliában találtak ausztrál és orosz kutatók koleszterinmolekulákat, így új elődünk van: a Dickinsonia.

 

 

„A tudósok több mint 75 éve vitatkoznak azon, hogy a Dickinsonia és az ediakara-bióta többi bizarr fosszíliája mik is pontosan: óriási egysejtű amőbák, zuzmók, az evolúció elhibázott kísérletei vagy a Föld legősibb állatai. A fosszíliában talált zsír most igazolja, hogy a Dickinsoniáé a legrégebbi ismert állati fosszília, megoldva ezzel egy több évtizedes rejtélyt, ami a paleontológia Szent Grálja volt” – mondta a kutatás jelentőségéről Jochen Brocks, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Földtani Intézetének adjunktusa.

 

A Dickinsonia fosszíliájaFotó: Ausztrál Nemzeti Egyetem
A Dickinsonia fosszíliája | Fotó: Ausztrál Nemzeti Egyetem

 

A Science folyóiratban közzétett kutatási eredmény szerint az ovális formájú, bordázattal ellátott élőlény 1,4 méter hosszúra is megnőtt, és annak az ediakara-biótának volt a része, amely 20 millió évvel megelőzte a ma élő állatok őseinek hirtelen megjelenését eredményező kambriumi robbanást. A fosszíliákat Oroszország északnyugati részén, egy hegyoldalban találta egy orosz PhD-hallgató, Ilja Bobrovszkij. |qubit.hu|