Meghalt Kiss Péntek József

Szeretném hinni, hogy nem igaz a hír, hogy megállt az a nagy szíved. Hogy csak egy újabb kísérleti előadás, amelynek a végén kijössz és meghajolsz. Kijössz, és meghajolsz. (Örökre.)

66 évesen elhunyt Kiss Péntek József Kulcsár Tibor-díjas író, rendező, tanár. 

Középiskolai tanulmányait Komáromban, a Magyar Nyelvű Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolában végezte, 1971-ben érettségizett. Egyetemi tanulmányait jóval később, 2003 és 2010 között folytatta a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karán, magyar nyelv és irodalom-kateketika szakon. 1999 júniusa és 2003 márciusa között igazgatta a Jókai Színházat. Előtte is olyan munkái voltak, amik valamilyen formában a színházhoz kötötték. Hol újságíró-kritikusként, hol egyes produkciók alkotó résztvevőjeként, de leginkább a szlovákiai hivatásos színjátszás legfontosabb bázisát és utánpótlását adó amatőr mozgalom egyik prominens képviselőjeként, rendezőjeként és szervezőjeként volt jelen. A Selye János Gimnázium drámatanáraként a GIMISZ Diákszínpad rendezője volt, később pedig a komáromi ipari szakközépiskolában a VISZTA drámakör vezetője volt.

Emlékét 2013-as rimaszombati felvételünk őrzi: Kiss Péntek József és Bárdos Kinga könyvbemutatóján Ollé Erik és Benkő Géza színművészek tolmácsolásában hallgathatott meg a közönség néhányat műveikből. A szerzőkkel Bárdos Ágnes beszélgetett irodalomról, szabadságról és sok másról a Tompa Mihály Országos… ideje alatt. 
 

 

 

Benkő Géza Kiss Péntek József Rózsafa koporsó című novelláját olvassa fel:

 

 

Végül mindkét szerzőtől elhangzott egy-egy vers:

 

 

További hasonló témájú videók