Id. Pieter Bruegel a bécsi Szépművészeti Múzeumban

Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben Pieter Bruegel műveiből a nagy flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából. Az október 2-án nyíló tárlaton látható lesz egy újonnan felfedezett Bruegel is.

 

 

A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. Az új Bruegel-festmény is látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon.

A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ messze legnagyobb, a XVI. századi művésztől származó festménygyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát. Híresebb művei közül látható lesz A halál diadala, a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdával.

A bécsi kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja, ennek főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy ez lesz utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója 2019. szeptember 9-én lesz.

 

 

További hasonló témájú videók