William Saroyan (1908–1981)

110 éve született William Saroyan örmény származású amerikai író. 1908. augusztus 31-én született a kaliforniai Fresno városában az Oszmán Birodalomból kivándorolt örmény szülők gyermekeként.

Apja 1905-ben érkezett New York-ba és az örmény apostoli templom prédikátoraként tevékenykedett. Saroyan hároméves volt, mikor édesapja halálát követően testvérével együtt árvaházba került. Az árvaházi évek tapasztalatai és történései számos írásában megjelennek. Öt évvel később, a család újraegyesült Fresnóban, ahol édesanyjának sikerült munkát kapnia a helyi konzervgyárban. Folytathatta tanulmányait, majd amikor megismerte apja korábbi írásait, eldöntötte, hogy maga is író lesz. Szárnypróbálgatásként néhány korai rövid cikk jelent meg a Overland Monthly című lapban. 1934-ben jelenik meg A repülő trapéz című műve, mely áttörést hoz számára. 1940-ben jelenik meg első novellagyűjteménye, a bevándorló-sorsot bemutató A nevem: Aram. A kötet nemzetközi bestsellerré vált. 

Saroyan a II. világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált. 1942-ben kis híján hadbíróság elé került The Adventures of Wesles Jackson című regénye miatt pacifizmus vádjával. 1943-ban Oscar-díjat kapott a legjobb forgatókönyv kategóriában. Darabjait Amerika- és Európa-szerte játsszák a színházak.

Még mielőtt írni kezdett volna, képzőművészettel is foglalkozott. Absztrakt expresszionista stílusú képeivel számos kiállításon találkozhatott a közönség, főként New Yorkban. 1979-ben bekerült az amerikai színház halhatatlanjainak csarnokába, az American Theater Hall of Fame-be.

Saroyan leggyakoribb témája az örmény, mexikói, kelet-európai és más bevándorlók nehéz, küzdelmes élete. Gyakran groteszkül humoros és helyenként érzelgős impresszionista elbeszélései új színt hoztak az amerikai prózába. Drámái ügyesen szerkesztett, de igazi konfliktusokat nélkülöző alkotások. Több művét megfilmesítették, soknak ő maga írta a forgatókönyvét.

 

_________________________

 

Saroyan-bélyeg

 

A bélyegkibocsátó országok gyakran adnak ki közösen bélyeget, hasonló témában, motívummal. 1991-ben az Egyesült Államok és a Szovjetunió adott ki William Saroyan amerikai íróról bélyeget. Sok mindenben nem változtattak a képen, azt is lehetne mondani, hogy fantáziátlanra sikeredett a közös kibocsátás. Saroyant a Szovjetunióban és Örményországban is nagyra tartották, ezért jöhetett létre ez az egy időben történő, ritkaságszámba menő bélyegkibocsátás a két nagyhatalom között. Műveiben gyakran írt a Kaliforniában élő örmény bevándorlók életéről és szülővárosáról. 1940-ben egyik drámájáért Pulitzer-díjat kapott, 1943-ban, Emberi történet (eredeti címén The Human Comedy) című regényét pedig megfilmesítették (magyarul Az élet komédiája címmel mutatták be). A film forgatókönyvét ő írta, ezért Oscar-díjat kapott. Saroyan írt szovjet utazásairól is, emellett tucatnyi regénye, novellája és színműve jelent meg. Hamvai Fresnóban és a jereváni Komitas Panteonban találhatók a leghíresebb örmény személyiségek mellett. Magyarul még olvasható az Egy amerikai közlegény kalandjai (The Adventures of Wesley Jackson, 1946) című regénye.   

Forrás: Armenians; Béleyegterasz