Sikerült elindítani az űrszondát a Naphoz

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy utolsó pillanatban fellépő műszaki probléma miatt szombaton, 11-én elhalasztotta a Parker Solar Probe űrszonda fellövését, és közölte, hogy az indítást vasárnap próbálják meg újra. BBC azt írja, most vasárnap, augusztus 12-én sikeresen útjára indították az űrszondát egy Delta IV Heavy rakétával a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

 

 

Az autó méretű ultrahőálló szonda a NASA kutatóinak és mérnökeinek szándékai szerint szinte belerepül majd a Napba. A Nap körüli pályára álló szonda ugyanis 2025-ben hihetetlenül közel, 6,2 millió kilométerre fog elhaladni a Nap felszínétől (a Nap-Föld átlagtávolság 150 millió kilométer), és eközben áthalad a Nap koronáján, azaz csillagunk légkörén. (Ez az a ritkás gáz-plazma aura, amit napfogyatkozáskor lehet a Földről megfigyelni.)

Az így gyűjtött adatok révén a kutatók többet tudhatnak majd meg a Földünkre is nagy hatással lévő napszélről, a Napból áramló nagy energiájú részecskékről. A hétéves küldetés alatt a szonda 24-szer fogja megkerülni a Napot, hétszer halad majd el a Vénusz mellett. Ha túléli a Naphoz közeli forró szakaszokat, akkor végtelenül izgalmas adatokkal gazdagodhat az emberiség – írtuk az elkövetkező időszak legígéretesebb űrkutatási misszióit bemutató cikkünkben. (Index.hu)

 

Fotó: NASA/JHUAPL