Meghalt Aretha Franklin, a soul királynője

76 éves korában meghalt a soul királynője, a legendás Aretha Franklin. Az énekesnőnél 2010-ben diagnosztizáltak rákot, legutolsó fellépése tavaly novemberben volt, Elton Jonh AIDS-alapítványának rendezvényén.

Aretha Franklin volt az első női zenész, akit beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1968 és 1975 között minden évben ő kapta a Grammy-díjat a legjobb rythm and blues énekesként, összesen 18 Grammyt nyert a pályája alatt.  Több mint 75 millió lemezt adott el, és három elnök beiktatásán énekelt, legutóbb 2009-ben Barack Obamáén. 2005-ben George W. Bush akkori elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adta át neki. 

A Memphisből származó énekesnő egy híres baptista prédikátor lánya volt. Karrierje akkor kezdett felívelni, amikor 1966-ban az Atlantic Recordhoz került, ahol Jerry Wexler producer énekesnőként a híres Muscle Shoals Rhythm Section mellé állította. Két évvel később már Amerikában és Európában is Lady Soulként emlegették. Ekkoriban születtek leghíresebb dalai: a Chain of Fools, az I Say a Little Prayer (ezt eredetileg nem ő énekelte, de az ő verziója vált igazán híressé), a Respect (ezzel a dallal is ez történt) vagy a Natural Woman

 

https://youtu.be/XHsnZT7Z2yQ

 

 

További hasonló témájú videók