Ma van az elefántok világnapja

Augusztus 12-e az elefántok világnapja, az ormányos óriások ünnepe. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség, ugyanis csak Afrikában évente közel 30 000 elefántot mészárolnak le az orvvadászok.

Ennek oka az egyre intenzívebb illegális elefántcsont-kereskedelem, melynek becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog. A világ elefánt-populációja először a XIX. században fogyatkozott meg óriási mértékben. Az afrikaielefánt-populáció az ezredfordulóig megfeleződött, és az elefántok száma azóta is folyamatosan csökken. Mindez a faj élőhelyeinek megszűnése mellett az egyre intenzívebb orvvadászat következménye: a fegyveres banditákból álló csapatok egész elefántcsordákat ölnek le, hogy levágják az állatok agyarait, amikből elefántcsont-ékszerek és dísztárgyak készülnek. A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) tagállamai tiltották be 1989-ben. 

 

 

A World Elephant Day – az elefántok világnapja 2012. augusztus 12-én indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet: sürgős változtatásra van szükség az afrikai és indiai elefántok sorsát illetően.

 

 

Bár az afrikai és ázsiai fajok ökológiai szempontból hasonlóak, vannak közöttük eltérések. Mindkét fajra jellemző az ormány, a nagy fülek és a vastag, szürke bőr, agyara -mely a megnyúlt felső metszőfog- nem minden elefántnak van. Általában az afrikai elefántok és az indiai elefánt bikák rendelkeznek agyarral.

Az afrikai faj nagyobb, mint az indiai, háta homorú, agyarai hosszabbak, ormánya végén két ujjszerű nyúlványa van (az indiainak ugyanis csak egy ormányvégi ujja van), de legfeltűnőbb sajátsága, két hatalmas nagy füle.

Az afrikai elefántok a Föld legnagyobb szárazföldi emlősei. 6-7,5 m hosszúra és 4 méter magasra is megnőhetnek, súlyuk elérheti a 7 ezer kg-ot. Egykor csaknem egész Afrika erdős tájait benépesítették, ám a telepesek és az elefántvadászok jelentősen tizedelték állományukat.

Az indiai elefántok a második legnagyobb szárazföldi állatok, Ázsiában az esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatóak, elsősorban az erdős területek határát kedvelik. Rendkívül szoros szociális kötelék fűzi össze őket, az afrikai rokonaikhoz hasonlóan, az elefántcsoportok rokon tehenekből és azok fiatal utódaikból állnak. A legidősebb nőstény áll az átlagosan 20 egyedből álló csapat élén. A kifejlett bikák magányosan vagy csak hímekből álló csapatokban élnek, és csak a párzási időszakban csatlakoznak a tehenekhez. A legdominánsabb bika előjoga a párzás.

Korábban afrikai rokonához hasonlóan az agyarai miatt üldözték, mivel az elefántcsont mindig fontos szerepel játszott az emberi történelemben. Ma a fő problémát az élőhelyeik pusztítása jelenti.

Források: NatGeo, WWF


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/08/ma-van-az-elefantok-vilagnapja/trackback/

Most itt van: Home // NAGYVILÁG, TERMÉSZETFILMEK, VIDEÓK // Ma van az elefántok világnapja





© Magyar Interaktív Televízió





© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma