Elhunyt Eduard Uszpenszkij

80 éves korában elhunyt a világszerte ismert szovjet-orosz gyermekíró, Eduard Uszpenszkij. Hőseit, Genát és Cseburaskát a nézők milliói zárták szívükbe. 

Eduard Uszpenszkij 1937-ben született. A repülőmérnöki diploma megszerzése után szakmája mellett, a szabadidejében kezdett írni gyermekek számára. Meséiből több mint 60 rajzfilm készült. Dolgozott a rádióban, zsűrielnökként; felnőtteknek szóló költeményei és színművei is ismertek.

 

 

KISÖREG • Melyik ​gyerek nem ábrándozik néha arról, hogy elbujdosik barátaival, és a felnőttektől független életet él? Az ötéves Fjodor, aki korát meghazudtoló önállóságával érdemelte ki a „Kisöreg” megszólítást, világgá megy. Azért, hogy ne kelljen elválnia pajtásától, az otthonukból elkergetett macskától. A kandúr egyébként a Tengerész névre hallgat, és attól fogva kóbor macska, hogy ráébredt: régi gazdájával nem egyezik a természetük… Ő ugyanis amolyan kolbászkínálós embereket szereti, ezzel szemben a gazdasszony kifejezetten nehéz természetű volt: inkább seprűhajigálós… És nemcsak a természete, még a seprűje is nehéz… A két baráthoz újabbak csatlakoznak, s együtt gazdálkodnak egy elhagyott falusi házban: a lágyszívű vadászkutya, a csóka, aki megtanul „postásul” beszélni, és Cirmos, a tehén. Közös kalandjaik persze nem tartanak örökké, csak a tél beálltáig. 
A szovjet író – akit a Krokodil klub című, hasonlóan mulatságos könyv szerzőjeként ismerhettünk meg – kacagtató meseregénye G. Lányi Márta fordításában biztosan kedves olvasmánya lesz a gyerekeknek. G. Kalinovszkij tréfás rajzai kidomborítják a történet bővérű humorát, csipkelődő iróniáját.

 

 

 

KROKODIL KLUB • „Fiatal krokodil, csupán ötvenéves, barátokat keres. Nagylepény utca 15. I. épület. Kérem három és félszer csöngetni.” Alig jelent meg a hirdetés a házak falain máris nagy feltűnést keltett. Először egy méltatlankodó kislány jelentkezett, s kifogásolta a szöveget, de kiderült, hogy a krokodilok nagyon sokáig élnek, s így az ötéves krokodil valóban fiatal. Ezzel már el is kezdődött a történet…”

 

 

GARANCIÁLIS GARABONCIÁSOK • Hogy kik a garabonciások? Mesebeli vándorok – sokszor diákok –, akik varázserejükkel különös, furfangos tettekre képesek. Aki elolvassa ezt a könyvet, később majd nem egy nagyszerű magyar versben, verses mesében is találkozik velük.
Ennek a meseregénynek garanciális garabonciásai modern korunk ördögien ügyes, apró mesteremberkéi, akik az emberi szem számára láthatatlanul a rádió és a mosógép, az óra és a hűtőszekrény mélyén rejtőzködve javítgatják, szerelgetik a masinákat. Természetesen úgy, hogy munkájukkal a jótállási – vagyis a garanciális – időn belül elkészüljenek.
Ezek a józan garabonciások csaknem háborúságba keverednek az ostoba egerekkel, mert azok nem akarják megérteni, hogy a vitás kérdéseket nem verekedéssel, hanem szép szóval, furfangos okossággal kell megoldani.
A mulattató, szatirikus hangvételű meseregényt Feleki Ingrid tolmácsolta csillogó humorral, és Réber László illusztrálta csupa ötlet, vidám rajzokkal.

 

 

 

 

Cseburaska Eduard Uszpenszkij orosz író Krokodil Gena és barátai c. könyvének (1966) és az ennek alapján készült bábfilmeknek az egyik főhőse. A film 1969-ben készült, és Roman Abelevics Kacsanov rendezte.

A könyv motívumai alapján – Kacsanov rendezésében – összesen négy rövidfilm készült a Szovjetunióban:

  • Krokodil Gena (1969)
  • Cseburaska (1971)
  • Sapokljak (1974)
  • Cseburaska iskolába megy (1983)

Cseburaska volt az orosz olimpiai csapat talizmánja a 2004-es és 2008-as nyári, valamint a 2006-os és 2010-es téli játékokon.