Repül a Bálna*!

Az Airbus BelugaXL* néhány hete, június végén gurult ki a hangárból. A Toulouse-Blagnaci repülőtéren, mérnökökkel a fedélzetén tette meg első, 4 óra 11 percen át tartó útját július 19-én. 

A Beluga XL. A névadó beluga bálnához* hasonló, duci testű, hófehér, és a festésével is a tengeri emlősre emlékeztető gép a ’90-es években használt Beluga-sorozat felélesztése, az Airbus A330-as utasszállítóból alakították át. Teljesen megpakolva 4000 kilométert tud repülni egy tankolással.

A Rolls Royce Trent 700 hajtóművekkel felszerelt új gép hossza 63,1 méter, a két szárny két végpontja között 60,3 méter a távolság, ráadásul magasabb is lett a repülő, 18,9 méteres. Miközben a gép 86,5 tonnáról 125 tonnásra hízott, a rakománnyal és üzemanyaggal együtt értett maximális felszálló tömege 155 tonnáról 227 tonnásra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 tonnával többet lehet pakolni bele.

A gép festését a dolgozókkal szavaztatta meg a vállalat, öt másik jelölttel szemben győzedelmeskedett a Smiling BelugaXL névre hallgató terv. A mosolygó delfin a voksok több mint 40 százalékát szerezte meg. A repülőgépgyártó úgy tervezi, az első BelugaXL valamikor 2019-ben áll szolgálatba. 

 

 

 

__________

*A beluga vagy fehér delfin a cetek rendjébe tartozik.