Nyilvános a jubileumi Gombaszögi Nyári Tábor programja

A július 16-án kezdődő „90 éves” Gombaszögi Nyári Tábor honlapjára már felkerült az egyhetes szabadegyetem és fesztivál programja. A koncertek, színházi előadások és zenés programok mellett a szervezők idén is nagy hangsúlyt fektettek a mindennapjainkat érintő közéleti beszélgetésekre. Előzetesünk a múlt heti munkák folyamán készült.

 

  • Mindjárt a tábor első napján, július 17-én, kedden a Tóth Károly előadói sátorban Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója Potápi Árpád Jánossal és Kántor Zoltán kutatóval beszélget a magyar kormány nemzetpolitikai céljairól. Ezt követően a TANDEM szervezte Labirintus udvarban Hunčík Péter pszichológus a hatékony konfliktuskezelésről tart előadást.
  • Szerdán (július 18.) a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom két aktivistája, Karolina Farská és Katarína Hozlárová látogat a táborba, hogy a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását követő tüntetéseket belülről láttassák, beszéljenek az elért változásokról és a megmozdulások lehetséges következményeiről. Délelőtt pedig a tavaszi gombaszögi ásatásokról, valamint a Bebek család egykori tevékenységéről lesz szó Szakálos Éva művészettörténész tolmácsolásában. Ugyanezen a napon tartanak kerekasztal-beszélgetést az önkéntességről is.
  • A csütörtököt (július 19.) Hegedűs Henrik, alias Heinrich focielemző indítja, akinek vb-elemzése után mutatkozik be a Trianon 100 kutatócsoport: Gayer Veronika és Simon Attila történész mesélnek az 1918 és 1919 közötti államfordulatról. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium szervezésében pedig Öllös László politológus és Halász Iván történész Százéves közösség 25 éves államban címmel tárgyalja a szlovákiai magyarság kérdését. Zárásképp Feledy Botond biztonságpolitikai elemző és Sólymos Karin, a Demagog.sk munkatársa tart workshopot  a napjainkban gyakori álhírekről.
  • Pénteken (július 20.) Kövesdi Károly a nyomtatott sajtó jövőjéről tart előadást, de ugyanezen a napon a Trafik.sk portál szervezésében is a szlovákiai magyar sajtót elemzik a helyi magyar nyelvű médiumok szerkesztői Czímer Gábor újságíró vezetésével. A Bumm.sk portál Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost és Őry Pétert hozza a táborba, akik a kétnyelvűségről beszélgetnek majd. Ezután szó lesz az Európai Unióban élő kisebbségek helyzetéről, valamint Ondrejcsák Róbert szlovákiai védelmi államtitkár és Feledy Botond az orosz befolyás (nem) létét járják körül. Szó lesz az elmúlt 20 év magyar külpolitikájáról és a szlovákiai magyar kultúráról is.
  • A tábor utolsó napján, szombaton (július 21.) is folytatódnak a médiával kapcsolatos előadások. Mindezek mellett Szlovákia első űrrakétájának építői, a dunaszerdahelyi Ardea-csapat, azaz Boros Csaba, Nagy Bence és Putz Erik is ellátogat a táborba. Az Ukrajnában nemrég bevezetett oktatási törvényt Fiala János és Széky János Czímer Gábor moderálása mellett tárgyalja, de szó lesz még a nőket érő szexuális zaklatásokról is a Phoenix PT szervezésében.

A közéleti programok mellett a kultúra is hangsúlyos szerepet kap. A táborozók a B-612-es irodalmi sátorban találkozhatnak többek között Závada Péterrel, Peer Krisztiánnal, Garaczi Lászlóval, de ott lesz Mizser Attila, az Irodalmi Szemle főszerkesztője, ahogy Szászi Zoltán és Laboda Róbert is. A Gurigongo Symposium PajtaSzínházában a Kassai Thália Színház A császár új ruhája című darabját is láthatják a táborozók, míg Jakubecz László az Azonos esőben való létezés című előadását hozza a táborba.

 

 

Az idén 90 éves Gombaszögi Nyári Tábor öt zenei helyszínnel várja a táborozókat. Közülük kiemelkedő a Hagyományok Háza Hálózat határon túli projektre által támogatott Folkszöglet, amely minden nap népzenei kavalkádot kínál. Ennek keretében érkezik a táborba Agócs Gergely néprajzkutató és zenekara, a Fonó, valamint a Parno Graszt roma népzenei együttes is. A tábor zajától elszakadni vágyókat a chill sátor, azaz a Szoba várja, míg a Korona sátorban a komolyzene rajongói bújhatnak el. A Nagyszínpadon fellép többek között a Punnany Massif, a Margaret Island, a Ghymes, a PASO és Lovasi András is.

 

 

A tábor részletes programja megtalálható a tábor hivatalos weboldalán, a Facebook-oldalon pedig még több információ található. A honlapon még váltható kedvezményes bérlet, valamint jegy az idén először indított partivonatra is, amely Dunaszerdahelyről indulva minden nagyobb városban megáll, hogy a táborozók gond nélkül juthassanak el Gombaszögre. (MIT/gnyt, szh)

További hasonló témájú videók