Melis György (1923–2009)

95 éve született Melis György operaénekes. Szlovák paraszti családból származott, csak ötéves korában tanult meg magyarul. 

A szarvasi evangélikus gimnázium után 1943-ban jött fel Budapestre, ahol először a Műegyetemre járt, majd 1945 és 1951 között a Zeneakadémián tanult.

A Magyar Állami Operaházba Tóth Aladár hívta próbaéneklésre, amelynek sikere után ösztöndíjas lett. 1949-ben mutatkozott be, Bizet Carmen című operájában (Morales szerepében), majd a Don Pasqualéban Malatesta doktort énekelte. Még abban az évben magánénekes lett. Wagner műveinek kivételével az operairodalom szinte minden jelentős baritonszerepét elénekelte, közel 70-et. Énektudása mellett színészi tevékenysége is elismert.

1988-ban alapította saját díját: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek. Két évtized alatt csaknem húsz művész vette át az elismerést. 1989 óta az Operaház örökös tagja. 1991 decemberében ünnepelték kétezredik operai fellépését a Così fan tutteban.

Szerte Európában és a tengerentúlon is (Egyesült Államok, Mexikó) nagy sikerrel vendégszerepelt, legnagyobb külföldi sikereit Mozart Don Giovannijával aratta. A Milánói Scalában – Marton Évával – énekelte a Kékszakállú herceg várát.