Elhunyt Claude Lanzmann

92 éves korában elhunyt Claude Lanzmann legendás francia újságíró, dokumentumfilmes. A rendező legismertebb munkájában hosszan, minden addiginál részletesebben mutatta be a holokauszt borzalmait, ezzel írva be magát a filmtörténelembe.

Claude Lanzmann orosz zsidó bevándorlók gyermekeként született Párizsban 1925-ben. Tinédzser korában ellenállóként küzdött az országot megszálló nácik ellen, a háború után a Sorbonne-on szerzett diplomát. Rövid ideig Nyugat-Németországban, élt, majd Párizsba visszatérve csatlakozott a Les Temps Modernes szerkesztőségéhez, benne Simone de Beauvoirral és Jean-Paul Sartre-ral. Később szenvedélyes viszonyt kezdett az írónővel, 1959-ig együtt éltek. Ezután három házassága is volt, amikből két gyermeke született. A rendező haláláig a Les Temps Modernes főszerkesztője maradt.

Lanzmannt az újságírás vitte el a filmkészítés felé, miután a francia televízió számára interjúsorozatot készített Izrael állam huszonötödik születésnapjának alkalmából. 1973-ban kezdett el interjúkat készíteni holokauszttúlélőkkel, az óriási volumenű projektet, a Soát végül 1985-ben mutatták be. A háromszázötven órányi interjúból készült több, mint kilencórás film történelmi jelentőségű kordokumentumnak bizonyult, nemcsak a valaha készült legjobb holokauszt- és dokumentumfilmként, de az egyetemes filmtörténet meghatározó darabjaként is számon tartják.

A mára már történelmi jelentőségűvé vált, kilencórás filmeposzt 11 éven keresztül forgatta Lanzmann. Mindazoknak, akik a Soá emlékezetével foglalkoznak, a Soá megkerülhetetlen filmalkotás. Szenvtelen, távolságtartó, dokumentarista stílusa iskolát teremtett. A filmben semmi más nem történik, csak a túlélőket (és kisebb részben a szólásra bírt elkövetőket, valamint nem zsidó szemtanúkat) látjuk és halljuk, akik elmondják, hogyan működött a gyilkos náci gépezet.

 

 

A rendező emiatt élete végéig megkerülhetetlen autoritásnak számított a holokauszt filmbéli ábrázolásában. Miután egy nyilatkozatában kifejezte nemtetszését a Schindler listája iránt, Steven Spielberg levelekkel kezdte el bombázni, hogy meggyőzze őt filmje értékéről. Lanzmann egyébként elképesztően nagyra tartotta Nemes-Jeles László filmjét, a Saul fiát, azt a Schindler listája ellentéteként jellemezte. A filmes élete folyamán vehemensen támadta azokat, akik megpróbálták értelmezni, az okait keresni Hitler tetteinek. Elmondása szerint egy ekkora gonoszt nem lehet megérteni, és az erre való próbálkozások obszcének és erkölcstelenek.

 

 

Lanzmann utolsóként készült filmjét, a Napalmot a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. Ez az alkotás a rendező fiatalkori tapasztalatiról szól Észak-Koreában, és egy koreai nővérrel való rövid viszonyáról is lerántja a leplet.

 

Claude Lanzmann
Claude Lanzmann