40 éves az első lombikbébi

Negyven éve, 1978. július 25-én született meg az angliai Oldhamben az első lombikbébi, Louise Joy Brown. Születése világszenzáció volt, forradalmasította a meddőség kezelését.

Egy teljesen egészséges, hangosan síró kisbaba volt az első a több millióból. Amikor megszületett, örökre megváltozott az orvostudomány arculata. 

Robert Edwards és Jean Purdy embriológus, valamint Patrick Steptoe szülész-nőgyógyász fejlesztette ki ezt a technológiát. Kutatásaikat kezdetben a hivatalos és a szakmai körök is ellenállással fogadták.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HuAI08zf_m0

1978: The First Test-Tube-Baby

– Amikor megszülettem, több száz tesztet végeztek el rajtam, még az ujjlenyomatomat is megvizsgálták, de semmi hibát nem találtak. Azóta nem volt semmilyen vizsgálatom, hagyták, hogy normális életet éljek – mesélte maga az érintett, Louise Brown.

A hírt nem fogadta mindenki lelkes örömmel. Etikai és szakmai okokból egyaránt támadták az eljárást végző csapatot.

– Szerintem ez természetes reakció, mert ez ismeretlen volt. Senki sem csinált még ilyet előtte, bár próbálták. Szóval ez volt maga az ismeretlen – vélte Louise.

Louise Brown születésével megtört a jég, a korábban vitatott módszer iránt nagy lett az érdeklődés. A gyermekre vágyó terméketlen párok komoly esélyt kaptak a családalapításra. Végül idős korában, 2010-ben Robert Edwards munkáját Nobel-díjjal ismerték el.

 

Louise Brown, az első lombikbébi szüleivel
Louise Brown, az első lombikbébi szüleivel. Fotó © PA
Louise Brown
Louise Brown, az első lombikbébi 40 évesen.