Grace Jones 70 éves

Grace Jones jamaicai származású amerikai modell, énekesnő és színésznő a modellvilágban szerzett hírnevét az 1970-es évek közepétől kezdte kamatoztatni a popszakmában is. Mint „diszkókirálynő”, Donna Summer és Amanda Lear legnagyobb riválisaként emlegették, noha énekhangjának fogyatékosságait számos kritika érte a popsajtóban. Még időben műfajt váltott, s mire a diszkónak leáldozott, már új imázsa volt, és új zenei világot képviselt. Az 1980-as évek első felében megjelent albumait az addig vele igen szigorú kritikusok is többnyire elismerően méltatták. Filmszínésznői karrierjének két legjelentősebb darabja, a Conan, a pusztító és a James Bond-sorozat részeként készült Halálvágta ugyancsak a ’80-as évekből származik. Az 1990-es évektől kezdve mind a pop-, mind pedig a filmvilágban kiszorult az élvonalból.

 

A vallásos jamaikai család bizonyára álmában sem gondolta volna, hogy a lányuk már a ’70-es években betör a New York-i és a párizsi divatvilágba, ahol egzotikus szépsége miatt nagyon hamar a fotósok egyik kedvence lett, és rengeteg magazin címlapjára felkerült, a Luitól kezdve a Playboy-ig. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=sw-LdbJgcHs

 

A modellkarrierje mellett a ’70-es években énekesnőként is ismert lett. Első kislemeze 1975-ben jött ki I Need A Man címmel, ezt követte 10 további stúdióalbum, és egy rakás válogatáslemez. Utóbbiak közül alighanem az 1985-ös Island Life a legismertebb, az ikonikus lemezborítón látható beállást ugyanis a mai napig rendszeresen másolják a feltörekvő modellek és Instagram-celebek!

 

 

Grace Jonesnak az erotikus kisugárzása, a diszkós, reggae-s new wave-es énekstílusa és a filmjei miatt rengeteg rajongója lett. A homoszexuálisok körében különösen sokan kedvelték fiús alkata és temperamentuma miatt, sőt, a mai napig „a melegdiszkók királynője”-ként emlegetik. Utóbbiban igen nagy szerepe volt annak, hogy Grace Jones felkapott hírességként megismerkedett Andy Warhollal, aki nemcsak egy rakás pop artos képet készített róla, de bevitte a celebvilág legmenőbb New York-i bulihelyére, legendás hírű Studio ’54 diszkóba is.

 

 

A díva hangjára egzotikus szépségére természetesen Hollywoodban is felfigyeltek a producerek. A ’70-es évektől kezdve szerepelt filmekben (a ’81-s Deadly Vengeance igazi ZS-kategóriás gyöngyszemnek tűnik!), de a nagy áttörést egyértelműen a Conan, a pusztító hozta meg neki, 1984-ben. Az első rész sikerét sajnos megismételni nem tudó, de sword & sorcery matinéfilmként egészen szórakoztató alkotásban ő volt Zula, az amazon. A spanyolországi forgatáson rengeteget bolondozott Schwarzeneggerrel, és annyira jól összehaverkodtak, hogy a jó öreg Arnold őt is meghívta később az esküvőjére. Nem rajtuk múlt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben végül nem készült több Conan-mozifilm…

A Conan, a pusztító ugyan nem lett kasszasiker, a Bond-filmek producerének, Albert R. Broccolinak azonban bejött, és mindenképpen Grace Jonest akarta leszerződtetni a főgonosz testőrének a Halálvágtába. A visszaemlékezések szerint Jonesnak egyáltalán nem volt ínyére a korán kelés és a reggeli forgatás, ezért hogy ne legyen nagy balhé, a producer a 25 éves rendezőasszisztenst, vagyis a saját lányát, Barbara Broccolit (a jelenlegi Bond-filmek atyaúristenét) küldte el, hogy tapintatosan felkeltse és munkára bírja a dívát. Jones különcségét és őrült sztárallűrjeit mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Roger Moore az életrajzi könyvében azt írta róla: színésznő egy hatalmas dildóval állított be a filmbéli szexjelenetük forgatására!

 

https://www.youtube.com/watch?v=W7-reevVOO8

 

A forgatáson derült ki az is, hogy a film egyik jelenetében jól mutatna a KGB-s Gogol tábornok mellett egy marcona, szőke orosz testőr is. John Glen rendezőnek rögtönözni kellett: Grace Jones a saját testőrét javasolta beugrani – akivel történetesen épp együtt járt, és akit Dolph Lundgrennek hívtak! Így indult el a kétméteres svéd óriás hollywoodi karrierje, aki ezután megkapta a Rocky 4. szovjet bokszolójának szerepét is, és azóta is ontja az akciófilmeket. Az ébenfekete bőrű amazon és a sápadt óriás románcára természetesen a divatmagazinok, a sztárfotósok és a bulvárlapok is azonnal rácuppantak, így rengeteg kép kering a mai napig is a neten a furcsa szerelmespárról.

 

 

A diszkókirálynő népszerűsége mára már egy kissé megkopott, de a ’80-as években egyértelműen ő volt az egyik legnépszerűbb híresség, akinek a filmjei, albumai, magazinfotói és botrányai egymást erősítették. ’98 kitiltották a világ összes Disneylandjéből, miután a Disney Worldben tartott koncertjén szándékosan megvillantotta a mellét, 2004-ben majdnem ő lett Halle Berry helyett a Macskanő (a ’80-as évek óta esélyes volt a szerepre, csak a Batman-filmek beelőzték), 2005 áprilisában az Eurostar vasútvonal egyik alkalmazottjával keveredett afférba és került a pletykalapok címlapjára. 2015-ben I’ll Never Write My Memoirs címmel írta meg önéletrajzi könyvét.

 

 

(Forrás: Szűcs Gyula, NerdBlog)