A Múzeumok éjszakája hazai programajánlataiból

A Múzeumok és galériák éjszakájának részletes programja megtalálható a www.nmag.sk weboldalon. Hushegyi János a  Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának programjait ajánlja.

A SZNM – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Žižkova 18, 811 06 Bratislava) és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt a Múzeumok éjszakája című rendezvényre, melyre 2018. május 19-én a Brämer-kúria udvarán kerül sor.

Műsor:
10.00-tól 23.00-ig • A múzeum állandó és időszaki tárlatainak megtekintése lektori kísérettel

Állandó tárlat:
A magyarok Szlovákiában
Az állandó kiállítás 2003. május 22-én nyílt meg, a szlovákiai magyar kisebbség tárgyi és szellemi emlékeit mutatja be.

Kiállítások:
Vymenené domovy – Felcserélt otthonok – Austausch der Heimat
A második világháborút követő időszak egyik sokakat érintő eseményét a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott telepítései jelentették. A nagyhatalmi döntések
indította események 1945-1949 között Csehszlovákiát is elérték: a németek kitelepítése, a szlovákiai magyarok csehországi deportálása, a szlovák-magyar lakosságcsere és a külföldön
élő szlovákok repatriációja meghatározóan átrajzolták az ország etnikai térképét. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma egy olyan kiállítással állít emléket ennek az időszaknak, amely az
eseményekben érintett etnikumok sorsát párhuzamosan mutatja be a látogatóknak.

Szalatnai Rezső és hagyatéka – emlékkiállítás
Szalatnai Rezső (1904. 10. 23. – 1977. 2. 23) nagy jelentőségű pedagógus, író, költő, a magyar irodalom jeles képviselője Szlovákiában. A szlovák–magyar kapcsolatok
következetes ápolója.

ENTREÉ V4 – Az Entrée V4 a Visegrádi Csoport országaiban diplomázó hallgatók 2017-es diplomamunkáiból nyújt válogatást. A fotográfiákból, festményekből, grafikákból, szobrokból
és vegyes technikájú alkotásokból álló csoportos utazó kiállítás kilenc helyszínen mutatkozik be a régió nagyvárosaiban.

19.00 – Koncert a Brämer-kúria udvarán
Fellépnek:
19.00 – Dura & blues club – blues, megzenésített versek
20.00 – Duna Folk Band – népzene

Belépő: 2 €

Az első meglátogatott múzeumban vagy galériában a megfizetett belépőt az adott intézmény állítja ki – ezzel az egy belépővel az egész nap folyamán ingyenesen látogatható a többi múzeum és galéria is!

____________________

Dunaszerdahely

A Csallóközi Múzeumban 10 és 22 óra között ingyen tekinthetők meg az állandó kiállítások. Filmeket vetítenek a Csallóközről, Nagy Iván etnológus a Karcsa név eredetéről tart előadást, este táncoktatás várja az érdeklődőket.

Komárom

Több helyszínen – a Zichy-palotában, a Duna Menti Múzeum épületében, a Kultúrpalotában és a VI-os bástyában – is lesznek programok, például a kiállításokhoz kapcsolódó alkotóműhelyek. A Kultúrpalotában 16 órakor nyitják meg a Kézművesség az őskortól napjainkig című időszaki kiállítást.

Fülek

A szervezők a Városi Honismeret Múzeumba, a várba és a Bebek-toronyba invitálják az érdeklődőket. Izgalmas eseménynek ígérkezik a várhegy oldalában található légoltalmi óvóhelyek megnyitása. Két új kiállítás is nyílik: a Fülek 1938–1945 a várost mutatja be a második világháború időszakában, a másik, a Gésa és szamuráj egy prágai múzeumból érkezik a Bebek-toronyba.

Betlér

A betléri kastélyban egyebek mellett izgalmas felfedező sétára indulhatnak a látogatók, olyan útvonalon, amely egyébként nem bejárható. 23 órakor tűzijáték zárja a napot.

Galánta

Sörkóstolóval egybekötött kiállításmegnyitó: A komlótól a sörig, 17:30-kor.

_________________

Múzeumok Éjszakája három különleges kiállítás megnyitójával, melyek sehol máshol Szlovákiában nem lesznek láthatóak! 

Múzeumok éjszakája Füleken

További hasonló témájú videók