Hogyan kapd ki a kullancsot

Itt a tavasz, a nagy kirándulások, a kerti munkák gyönyörű ideje – ezzel együtt a kullancsszezon is beindult. 

Kullancsokkal elsősorban erdőben találkozhatunk, élőhelyük többnyire az ott található dús aljnövényzet. Jelenlétükre azonban réten, parkban, kertben is számíthatunk. Gyakorlatilag, ha szeretünk sokat a szabad levegőn lenni, akkor mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fekete kis „szörnyeket”. Legjobb a tervezett erdei programokra már kialakult védettséggel menni.
 
zárt öltözék némi védelmet biztosíthat. Tűrjük be a nadrág szárát a zokniba, pólónkat a nadrágba. Viseljünk világos ruhadarabokat, hiszen ezeken megláthatjuk már a ruhán mászó kis sötét kullancsot. Melegben, mikor szabadon van a test, további lehetőség a testrészek lekezelése valamilyen kullancsűző szerrel. Többféle kullancsriasztó kapható. Sajnos amelyik diethyl-toluamidot tartalmaz (DEET), az hatékony koncentrációban alkalmazva felszívódva a gyermek bőréről kellemetlen tüneteket okozhat. Egy másik viszonylag újabb készítmény, amely eukaliptusz olajat és más illóolajokat tartalmaz, a vizsgálatok alapján hatékony, 4-5 órán át elriasztja a kullancsokat, és nincs toxikus mellékhatása.
Harmadik védelmi vonal a védőoltás, amely a kullancsok által terjesztett egyik betegség, az agyvelőgyulladás ellen képes védeni szervezetünket, ha az oltási sort megkaptuk. 
A nyári táborozásokhoz is még időben vagyunk, hiszen addig az egy hónap múlva esedékes oltást is megkaphatja a gyermek és annak a hatása is ki tud alakulni.
 

Biztonságos kullancsirtószereket akkor is érdemes alkalmazni, ha valaki be van oltva a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa ellen, hisz az oltás a többi betegség ellen, melyeket a kullancs terjeszthet, nem véd, és maga a kullancseltávolítás sem mindig kellemes. Ezért ha a bekenéssel meg tudjuk előzni, miért ne tennénk.

A kullancscsípés legfőbb veszélye, hogy a gyermek szervezetében betegséget okozhatnak azok a kórokozók, melyeket a kullancs hordoz. Több betegséget ismerünk már, melyeket a kullancsok terjesztenek, de emberre ezek közül legveszélyesebbek a Borrelia burgdorferi nevű baktérium által okozott Lyme-kór, és az úgynevezett kora-nyári myelo-encephalitis vírusa által okozott agyvelő, gerincvelő gyulladás

A Lyme-kór kezelhető betegség, mivel a baktériumok ellen léteznek hatékony antibiotikumok. A fő rizikót az jelenti, ha nem ismerik fel a betegséget (akár mert nem elég típusosak eleinte), és így a betegség halad tovább megbetegítve az ízületeket, a szívet vagy akár az idegrendszert. Ez hónapokig, évekig újabb és újabb tüneteket jelent a különböző szervek érintettségével.

Szerencsére a Lyme-kór első tünetei közül a vándorló bőrpír majdnem mindig jelentkezik. Ez többnyire a kullancscsípés helyén kezdetben kis pírként, majd belül elhalványodó, kívül karikaszerűen növekvő piros foltként jelentkezik, kezelés nélkül hetekig észlelhető, és néha idővel további foltok is megjelennek. Ez az ún. kokárda kiütés általában 1-2 héttel a csípés után jelenik meg. Sokszor a csípést nem is észleljük, de a jellegzetes folt megjelenése fel kell vesse a Lyme-kór gyanúját. Orvoshoz kell vele fordulni, hogy az antibiotikum kezelést megkezdjék. Az első bőrtüneteket gyakran kíséri fejfájás, rossz közérzet, nyirokcsomó duzzanat.

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás vírus által okozott súlyos idegrendszeri gyulladás, melynek célzott kezelése nincs. Ezért sajnos a betegség ugyan ritkán életveszélyes, de súlyos, maradandó idegrendszeri károsodást okoz, gyakori maradványtünetek a beszédzavar, bénulások. 

Ha egy ilyen vírussal fertőzött kullancs csípi meg gyermekünket, nála a következő tünetek jelentkezésére kell figyelnünk: 1-2 héttel a csípés után kisebb lázzal, fejfájással, izomfájdalommal járó influenza-szerű tünetek, majd javulás után újabb 2 hét múlva erős fejfájás, magas láz és idegrendszeri tünetek – tarkómerevség és/ vagy mozgászavar, gyengeség, szédülés – jelentkeznek. Mivel a betegség kimenetele teljesen bizonytalan, ezért érdemes a védőoltás mellett dönteni.

A legfontosabb teendő a kullancs gyors eltávolítása, hiszen minél több időt tölt a kullancs a bőrbe fúródva, annál nagyobb a fertőződés veszélye. Abban az esetben ha semmilyen eszközünk nincs, akár körömmel is kiszedhető a kullancs, de biztosabban tudjuk eltávolítani csipesszel. Tarthatunk a házipatikában kullancscsipeszt. A kullancsot határozott mozdulattal kifelé húzzuk a bőrből, ha esetleg a kullancs orrszerve leszakad, nincs semmi teendő, általában pár nap alatt kilökődik a bőrből, mint egy szálka. A kiszedés előtt a kullancs kenegetése TILOS, fokozza a fertőzés kockázatát.

A kullancscsípés helyét célszerű lefertőtleníteni. A kivett kullancsot felesleges bevizsgáltatni, mert ha igazolódik, hogy fertőzött volt a kullancs is kicsi az esélye a fertőzésnek; a kialakult tünetek döntik el a kezelés szükségességét.

 

 

További hasonló témájú videók