A Föld szeretője – Zsolnay Vilmos

190 éve ezen a napon született Zsolnay Vilmos keramikusművész. A Föld szeretőjeA Föld szeretője (2010) című játékfilm Zsolnay Vilmos életéről szól. 

A bátyjától örököl egy téglagyárat Zsolnay, Pécsett. Ekkor kezd el ismerkedni a keramikus művészettel, és fedez fel egy új, egyedülálló módszert az anyagok megformálására. Ezzel válik elismert művésszé, és az általa készített kerámiák globálisan keresett termékké.

A fiatal Zsolnay Vilmost apja kereskedőnek szánja, de a fiú titkos utakon jár. Festegetni próbál, készül a művész életre. Furcsa szokásai vannak, szeret rég halott nővére szobájában időzni, és „beszélgetni” vele. És feltűnik egy titokzatos, olasz öregember, aki kamasz-korától kísérti. Vilmos bátyja, a nagyvilági életet élő fiatalember edénygyárat alapít a városban, de ennél a munkánál sem tud megnyugodni, újabb és újabb kihívások felé siet. Így egy nap az edénygyár Vilmosra marad. És a titokzatos, öreg olasz átadja neki a titkot, egy gubbiói váza receptjét, mely alapvetően változtatja meg Zsolnay Vilmos életét.

Ettől kezdve a film története egy később világhírre szert tett ember útja önmaga megismeréséig. Szerelmek, tragédiák, örömök kísérik ezen az úton. Apák és fiúk szenvedélyes viszonyainak lehetünk tanúi, híres aranycsinálók és csodadoktorok tűnnek fel – és a fiatal boltosfiú elindul azon az úton, mely az öröklétig vezet.

Zsolnay Vilmos eljut odáig, hogy megvalósítja élete célját, és a rábízott titkot megőrzi – de vajon lesz-e kinek tovább adnia? És milyen áron?

 

Az Iparművészeti Múzeumban felállított kalapos Zsolnay „félszobor”
Az Iparművészeti Múzeumban felállított kalapos Zsolnay „félszobor”

_____________

KAPCSOLÓDÓ:

Horvay János – a Zsolnay-szobor elfelejtett alkotója

További hasonló témájú videók