Riccardo Chailly 65

Riccardo ChaillyClaudio Abbado egykori asszisztense, az energikus és szuggesztív játékáról híres Riccardo Chailly olasz karmester 65 esztendős. Januárban a Müpa színpadán dirigálta zenekarát, a Filarmonica della Scalá-t.

Riccardo Chailly (1953) — akárcsak hajdani mentora, Claudio Abbado — vérbeli zenészcsalád sarja. Édesapja, a 2002-­ben nyolcvankét évesen elhunyt Luciano Chailly komponista volt: operák szerzője, akinek művei közül számosnak nem kisebb író jegyezte a librettóját, mint a Tatárpuszta alkotója, Dino Buzzati. Húga, Cecilia Chailly, hárfás. Ő maga zenei stúdiumait részben apjánál végezte — aki zeneszerzésre tanította —, részben a perugiai és milánói konzervatóriumban.

Húszévesen, 1973­-ban éppen mai fő-zeneigazgatói működése színhelyén, a milánói Scalában lett Claudio Abbado asszisztense. Itt 1978­-ban vezényelt először önállóan operaelőadást. Később, immár önállósulva, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának élére került (1982—1988), és még ezen az időszakon belül, 1983 és 1986 között a Londoni Filharmonikusok első vendégkarmestere volt. 1986­-ban a bolognai Teatro Communale Zenekara, 1988­-ban az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra következett.

 

 

Chailly kezdetben elsősorban az operaműfajra szakosodott, a szimfonikus repertoárt ezekben az években hódította meg, többek közt Bruckner, Mahler monumentális műveivel. Az amszterdami együttes éléről 2004­-ben távozott. Ezután — 2005-­ben — következett egy újabb nagy megmérettetés, egy történeti múltú zenekar élén: a lipcsei Gewandhaus Zenekarának karmestere és a lipcsei opera fő-zeneigazgatója lett.

 

 

Munkásságában megfigyelhető, hogy mindig erőteljesen alkalmazkodik annak a helyszínnek a tradíciójához, ahol ép­pen dolgozik, így lipcsei éveinek krónikájában is megfigyelhetjük, hogy ez idő tájt élénken foglalkozott a városhoz kapcsolódó zeneszerzők — például Mendelssohn, sőt Bach — műveivel. Bármit vezényel, mindig rendkívül szuggesztív, mozdulataiból erő és határozottság árad. Lipcse után kezdetét vette a jelenleg is tartó milánói időszak, s ezzel egy nagy ívű pálya szerpentinjén felfelé haladva Riccardo Chailly visszaérkezett egy olyan pontra, ahol korábban már járt, hiszen itt — szülővárosában — kezdte karmesteri karrierjét  1973-­ban, Abbado asszisztenseként. Most előbb 2015­-ben vezető karmester lett, majd 2016 óta az opera fő-zeneigazgatója.

 

 

Repertoárja a teljes szimfonikus irodalmat felöleli, nagy turnékat bonyolít le, szólistái között olyan művészeket találunk, mint Maurizio Pollini, Radu Lupu, Murray Perahia, Lang Lang, Salvatore Accardo, Gidon Kremer, Leonidasz Kavakosz, Vagyim Repin — és akkor még csak zongoristákat és hegedűsöket említettünk…

(Forrás: Müpa)