David Knopfler 65 éves

David Knopfler brit énekes, zeneszerző, gitáros, zongorista, lemezkiadó, író édesapja magyar származású. Az 19 70-es évek közepén David Knopfler az öccsét, Markot követve Londonban próbált szerencsét, miután otthagyta tanulmányait. Napokig Marknál maradt, és a két testvér egész estéket töltött el gitározással. Mark egy olyan bandában játszott, amelyik valahogy sikeressé vált a helyi kocsmákban: ez volt a Café Racers. David megosztotta lakását a Leicester-i basszusgitáros John Illsley-vel, akit gyorsan be is mutatott bátyjának. Ez volt a hosszú zenei társulásuk kezdőpontja. Mark pedig elhatározta, hogy David és John segítségével megalapítja saját zenekarukat.

Még 1977. nyarán a zenekar elkezdte gyakorolni a Mark által írt számos nótát. Pick Withers, Mark egyik ismerőse csatlakozott hozzájuk a dobok mögött. Előszőr még Mark korábbi zenekarának nevét – Café Racers – használták, majd Pick egyik barátja javaslatára elkezdték használni a Dire Straits nevet. Utalva ezzel gyenge anyagi helyzetükre. Ebben az időben koncertjeik semmit nem hoztak a kasszába, és nem épp a leggazdagabb közönség előtt játszottak. Ám egy lapra tettek mindent, otthagyták munkájukat és csak a zenének szentelték idejüket.

A banda egy demó szalagnak köszönhetően futott be. Charlie Gillett, a BBC Radio London munkatársa nagyon megkedvelte a zenéjüket, melyet többször is lejátszott a rádióban, anélkül, hogy a zenekar tudott volna róla. Az adás annyira sikeres volt, hogy több szerződési ajánlat is érkezett. John Stainze a Phonogram-tól hozta tető alá a Dire Straits szerződését végül is a kiadóval. Kérésére Ed Bicknell szervezett koncerteket a zenekarnak, és miután megtekintette egyik előadásukat 1977. decemberében, leszerződött a Dire Straits menedzserének. 1978 januárjában a Talking Heads előzenekaraként (Ed Bicknell másik zenekara) turnéra indult. Februárban aztán felveszik első albumukat a stúdióban, melyet egyszerűen Dire Straits-nek neveznek el.

Mielőtt júniusban megjelent volna az album, a zenekar elkezdte első, ‘igazi’, önálló turnéjának első részét Nagy Britanniában. Az album eladásai pedig csak növekedtek, miután játszottak Hollandiában, Belgiumban, vagy Anliában 1978 végén. A punk szárnya alatt a zenekar lassan elkezdett híressé válni…

https://www.youtube.com/watch?v=bh9bXBUyS-E