Nagy Bandó András 70 éves

70 éve született Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs magyar humorista, előadóművész, író. Hetvenévesen a Két óra múlt hetvennel – Magyarország derűsödik című összegző önálló esttel lépett újra a közönség elé.

A kétrészes, egész estét betöltő műsora közéleti, igaz pesti kabaré, mely együttgondolkodásra készteti a publikumot. Bandó, ahogy az est első kritikusa írta, őszinte és szókimondó, érett és szellemes, két és fél órás műsora egyszerűen lehengerlő. 

1982-ben 1. díjat nyert a II. humorfesztiválon. Szabadfoglalkozású művész, számait maga írja. 3 lemeze, 8 verses CD-je, több tucat könyve, verseskötete jelent meg. Munkája elismeréseként 1988-ban megkapta a Karinthy-gyűrűt, 1996-ban a Szalmaszál a hajléktalanokért díjat, 2006-ban pedig A Hajléktalan Emberért Díjat.

Nagy Bandó András visszatérő résztvevője volt a Csallóközi Vásárnak is. Haraszti Gyula felvétele 2011-ben készült.

_______________________

Könyveit webáruházában találhatják meg.

„Reggel ébredsz, fölkelsz, kinézel az ablakon. Minden a helyén van: fák, bokrok, virágok, ragyog a kert, mindent fénnyel áraszt el a nap, mely, mi sem természetesebb, ma is világot ad, pirkadattal ad jelt a kakasoknak, hajnali fénnyel töri át a rétek fölött libegő párát, és derűssé teszi az ébredező halandókat. Derűs leszel te is, fölragyog a szemed, beleborzongsz a gyönyörűségbe. Este kószálsz egyet, beleballagsz a végtelenbe, és elmerülsz a csillagok sziklatengerében. Kísérőnkre, a holdra veted a szemed, és talán ekkor, ebben a hátborzongató, szívbemarkoló látványban gyönyörködve egyetlen pillanatig a csoda és a mindenség részévé válsz. De vajon átéled-e, képes vagy-e átélni a pillanatot? A pillanatot, melyben eljut a tudatodig: létezem. Benne vagyok a pillanatban. Bennem jött létre a pillanat. Megfogott, megkaparintott, eggyé lettünk. Elementáris erővel hat rám. Elvarázsol. Bűvöletben tart. Észreveszem, hogy létezem. Hogy részese vagyok e földi csodának. Itt lehetek a mesebeli, szó szerint egyszeri földön, és emberként élhetem meg ezt a rendkívüli pillanatot, élő, gondolkodó, szépre és jóra érzékeny emberként lehetek részese ennek a pillanatnak. Átfut az agyamon: halandó vagyok. Mindezt látom, láthatom, amíg létezem, aztán mintha elvágták volna. Halandó vagyok, véges az élmény, gyufalángnyi, sercenésnyi, szikravillanásnyi a pillanat.” (Vár rád Toscana)

_________________

„56 után voltak írók, akik a fióknak írtak, mert nem jelenhettek meg, lassan én is így érzem magam, mert nem lesz hol bemutatnom” – mondta Nagy Bandó András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában:

 

További hasonló témájú videók