Meghalt Malcolm Young

Malcolm YoungHatvannégy éves korában elhunyt Malcolm Young, skót származású ausztrál zenész, az ausztrál AC/DC hard rock együttes egyik alapító tagja és egyben ritmusgitárosa. A közhiedelemmel ellentétben nem Angus Young, hanem ő volt a zenekar vezetője. 2014 szeptemberében bejelentette, hogy betegsége miatt végleg visszavonul.

Malcolm Mitchell Young 1953. január 6-án született a skóciai Glasgowban, William Young és Margaret Young hetedik gyermekeként. 1963-ban szüleivel együtt áttelepült Sydneybe. Első hangszerét (egy ócska akusztikus gitárt) az anyjától kapta. Apró kezével nem érte át a hangszer nyakát, ezért gyakran kénytelen volt az üres húrokat pengetni.

A zene kezdetben csak szórakozás volt számára, nem szenvedély. Bátyja, George az Easybeats együttes sztárja volt, többek között ő is inspirálta, hogy zenészi pályafutásba kezdjen. Első gitárját, egy Gretsch Jet Firebirdöt George Young zenésztársától, Harry Vandától kapta.

Malcolmra olyan blues-rock zenészek és együttesek voltak hatással, mint Eric Clapton, a John Mayall and the Bluesbreakers, a Fleetwood MacPaul ButterfieldMike BloomfieldMuddy WatersLittle RichardJerry Lee Lewis, és mindenekelőtt Chuck Berry.

Első fontosabb zenekara a Belzebub Blues nevet viselte. Itt Malcolm volt a szólógitáros. Az 1968-ban alakult csapat 1971-re feloszlott. Ugyanebben az évben a Velvet Underground (nem összetévesztendő a legendás New York-i együttessel) Sydney-be tette át a székhelyét, és szükségük volt egy gitárosra. A munkát végül Malcolm kapta meg. Miután a Velvet Underground zenéje folyamatosan változott, átkeresztelték az együttest Ponyra. Később összeálltak Ted Mulry énekessel, de Malcolmnak ez a felállás nem tetszett, így kilépett a csapatból. Nem sokkal később a Pony feloszlott.

Ezután jött az öccsével, Angus Younggal közös projekt ötlete. Sydneyben látták a The Yardbirds, majd a The Who és a Small Faces koncertjét, amiből sokat tanultak. 1972 végén aztán megalakították saját zenekarukat, az AC/DC-t. 1973-ban George Young és Harry Vanda is megérkeztek Ausztráliába, és Marcus Hook Roll Band néven készítettek lemezt, amelyen Malcolm és Angus is játszott. Ez volt az első és utolsó közös felvételük, amely nem az AC/DC neve alatt jelent meg.