Meghalt Fats Domino

Október 24-én 89 éves korában elhunyt Fats Domino, a rock-and roll korszak legendás amerikai énekes-zongoristája és dalszerzője. Jellegzetes hangjával és zongorajátékával jelentősen hozzájárult a rhythm and blues és a rock and roll jellegzetes hangzásához. Már Elvis PresleyChuck BerryLittle Richard és Jerry Lee Lewis előtt színpadon volt. Lemezeiből több mint 100 millió példányt adtak el, a toplistákra száznál több dala került. Tízéves korában kezdett zenélni, a negyvenes évek végén rögzítették The Fat Man című dalát.

Fats Domino jellegzetes franciás akcentussal énekelt. A Blueberry Hill volt a legmaradandóbb sikere, ami a Billboard afroamerikai énekesek listáján az 1., kislemezlistáján a 2. helyezést érte el, továbbá szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között. Legnagyobb sikerei között tartják számon a Walkin To New Orleans, az Ain’t That a Shame, a Jambalaya, az I’m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow és a Blue Monday című dalokat.

A Beatles az ő tiszteletére írta a Lady Madonnát.

Pályatársai derűs, kreatív és nagyon szerény emberként ismerték, a Rolling Stone magazin a műfaj szeretetre méltó, nagy öregjeként írta le.

Dinamikus előadásmódjával és bársonyos baritonjával a negyvenes évek végétől kezdve meghódította a világot. Tizennégy évesen otthagyta az iskolát, nappal gyárban dolgozott, éjszaka bárokban zongorázott. Karrierje csúcsán olyan világsztárokkal játszott együtt, mint például Ray Charles, a Rock and Roll Hírességek Csarnokába az elsők között vették fel.

Otthonához, New Orleanshoz haláláig hű maradt, holott a Katrina hurrikán elmosta a házát és több zongoráját, aranylemezét és más rock-and roll-relikviáját, őt magát csónakkal mentették ki.

Fotó: Euronews


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/10/meghalt-fats-domino/trackback/

Most itt van: Home // KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK, Zene // Meghalt Fats Domino

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma