Itt a 2012 tc4 aszteroida!

Akár 6800 kilométerre is megközelítheti a Földet a ma érkező aszteroida. Az égitest nem csapódik be, ennek ellenére a NASA nagy erővel készült az eseményre, hiszen először próbálhatja ki nemrég kiépített aszteroidafigyelő rendszerét.

Október 12-én egy kisebb (15-30 méter) átmérőjű aszteroida, a 2012 tc4 fog az előzetes számítások szerint biztonságos közelségben elhaladni a Föld mellett. A biztonságos táv ez esetben 42 ezer km-t jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy picivel a Föld körül keringő műholdak felett fog elszállni.

Az, hogy az aszteroida ilyen „közel” fog elszállni, jó lehetőséget ad arra, hogy élesben teszteljék annak a világszerte növekvő aszteroidafigyelő-hálózatnak a hatékonyságát, mely képes valós időben kommunikálni és koordinálni a Föld több pontján elhelyezett radarok és optikai teleszkópok segítségével. 

A cél, hogy a szakemberek a puszta megfigyelések mellett az elmúlt években kidolgozott bolygóvédelmi stratégiákat is gyakorlatba ültethessék.

A projektet a Bolygóvédelmi Koordinációs Iroda (Planetary Defense Coordination Office, PDCO) nevet viselő ügyosztály fogja koordinálni. A részleg fő feladata a NASA által támogatott, és a földközeli aszteroidákkal kapcsolatos projektek felügyelete, valamint az Egyesült Államok minisztériumai továbbá a különböző országok közötti, a potenciális becsapódások megakadályozását célzó együttműködés megszervezése. A kutatómunkába a világ minden tájáról vonnak be csillagászokat.

Az előrejelzések szerint egyébként a következő száz évben nem kell tartanunk attól, hogy bármilyen aszteroida hatással lesz Földünkre. (NASA)


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/10/itt-a-2012-tc4-aszteroida/trackback/

Most itt van: Home // ESEMÉNY, TECH, Tudományos hírek, VIDEÓK // Itt a 2012 tc4 aszteroida!

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma