Glenn Herbert Gould (1932–1982)

35 éve ezen a napon hunyt el Glenn Herbert Gould kanadai zongoraművész. Legnagyobb sikereit Bach műveinek és a XIX. századi romantikus szerzők darabjainak megszólaltatásával aratta, de repertoárján a modern jazz is szerepelt.

Gould a XX. század egyik legismertebb és legkiválóbb klasszikus zenei zongoristája volt. Játékában egyesült az a technikai tudás és zenei érzékenység, amely lehetővé tette, hogy különleges tolmácsa legyen Johann Sebastian Bach összetett, polifonikus zenéjének. Nemzetközi karrierje 1955-ben kezdődött, amikor lemezre játszotta Bach Goldberg variációit. 1981-ben újra elkészítette a felvételt. 1964. április 10-én lépett fel utoljára, ezután már kizárólag lemezfelvételeket készített. Nem kedvelte a romantikus zeneszerzőket, köztük Robert Schumannt, Frédéric Chopint és Liszt Ferencet. Érdekelte a zeneszerzés, az írás, televízióban is dolgozott. 1982. szeptember 27-én jelentősen megromlott az egészségi állapota, és október 4-én agyvérzés következtében elhunyt.

 

 

A hanglemezfelvétel munkássága nyomán szinte önálló előadóművészi műfajjá alakult. Egyéni játékstílusa és számos nagy zongoramű újraértelmezése (Bach, Beethoven, Schönberg) tette híressé. Támogatta a XX. századi új zenei törekvéseket.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j_3CV2dIPys