50 éve: tízezrek a vietnami háború ellen

50 éve ezen a napon Washingtonban több tízezer ember tüntetett a vietnami háború ellen. A vietnami háború tekinthető az emberiség történetében a harmadik legpusztítóbb katonai konfliktusnak (a két világháború után)

hiszen teljes időtartama alatt, 1955 és 1975 között összesen 5 millió áldozatot követelt. Az USA történetének is fontos része, egy teljes generáció életének meghatározója, mivel 1960 és 1973 között összesen 2,5 millió amerikai fordult meg a vietnami összecsapásokban.

________________

Kapcsolódó cikk: Aki még fogságban is fotózott • Catherine Leroy élete

_____________________

A vietnami háború 1975. április 30-án Saigon feltétel nélküli kapitulációjával ért véget. A két országrész 1976 júliusában a Vietnami Szocialista Köztársaság néven egyesült. A háborúban az Egyesült Államok 58 ezer katonát vesztett, költségei 135 milliárd dollárra rúgtak. A vietnami katonai és polgári áldozatok számát több millióra teszik, az anyagi kár felmérhetetlen. A vietnami háború volt az Egyesült Államok történelmének első veresége, amelynek traumáját az amerikaiak máig sem tudták igazán feldolgozni.

__________________________

Hair Miloš Forman cseh filmrendező 1979-ben bemutatott világhírű alkotása, első amerikai filmje; az azonos című musical alapján készült, s a hippikorszak „nagy passiójává” vált. Főszerepet kap benne a zene, a tánc, a szerelem, a szabadság, és a vietnami háború elleni tiltakozás.

 

A teljes film itt látható.

https://www.youtube.com/watch?v=PidFImXf3FY

Three-Five-Zero-Zero choreographed by student Madelyn Shaffer and performed by John Berring as Claude.

Gustavus Adolphus College Videographer: Andy Ford February-March 2014 Director: Amy Seham